După ce a luni seara a câştigat premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol secundar, Richard Balint a spus, marţi, într-o conferinţă de presă la Teatrul Regina Maria din Oradea că premiul "nu este neapărat al meu, ci al întregului spectacol".

Richard Balint a primit distincţia pentru rolul Diavolului (Mr. Lockhart) din spectacolul "Navigatorul" realizat de Teatrul Naţional din Târgu Mureş, instituţie de cultură cu care actorul orădean colaborează".

Întrebat ce înseamnă pentru el obţinerea premiului UNITER, Richard Balint a răspuns: "Până la urmă, nominalizările contează. Premiul în sine nu ştiu cât contează. Da, e o recunoaştere a performanţei actoriceşti. Pentru un actor tânăr probabil că este şi o rampă de lansare, au fost mulţi care s-au lansat la Bucureşti pur şi simplu pe un premiu UNITER. Pentru mine e recunoaşterea târzie (râde) a atâtor ani de teatru şi de performanţe teatrale. Maestrul Florin Piersic a luat la 80 de ani pentru întreaga activitate. Eu am sperat să nu ajung la 80 de ani să-l primesc", a spus artistul.

Actorul a mai spus că a fost minunat ca premiul să-i fie înmânat de către fostul său profesor, Cornel Răileanu, pe scena din Cluj-Napoca, unde a avut loc Gala Premiilor UNITER.

Întrebat cum priveşte faptul că a reuşit să obţină premiul UNITER cu un spectacol al Teatrului din Târgu Mureş şi nu cu unul al Teatrului din Oradea, actorul a spus că este la fel de mândru şi de rolurile de la Oradea pentru care a fost nominalizat, dar nu şi premiat.

"Am avut ocazia să iau acest premiu cu spectacole ale Teatrului Regina Maria de două ori. N-a fost să fie. Sunt la fel de mândru de rolul pe care-l fac în acest spectacol de la Târgu Mureş pe cât sunt de mândru de spectacolul pe care l-am făcut cu Bobi Pricop, "Uciderea ritualică a lui Gorge Mastromas" (n.r. – spectacol al Teatrului Regina Maria pentru care Richard Balint a fost nominalizat la UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal). Eu le iubesc la fel de mult, sunt două roluri de referinţă pentru mine ca actor. Simt că pentru Gorge Mastromas meritam acel premiu, dar, până la urmă, meseria asta nu este despre premii. E un spectacol extraordinar. Spectacolul în sine merita să fie recunoscut", a spus Richard Balint.

Trebuie spus că producţia "Navigatorul", în regia lui Cristian Juncu, va putea fi văzută şi de orădeni în cadrul ediţiei de anul acesta a Festivalului Internaţional de Teatru de la Oradea, care va avea loc în perioada 2-9 iunie. "Sper să veniţi să-l vedeţi. În spectacolul acesta nu există un rol principal sau secundar, ci toţi sunt extraordinari, e un spectacol de echipă", a afirmat actorul.

Tot el a avertizat că în spectacol se foloseşte un limbaj "nu tocmai ortodox". "E un spectacol cu irlandezi beţivi, nu te poţi aştepta la slujbe religioase", a mai spus Richard Balint.

Citeşte şi: Actorul orădean Richard Balint a câştigat premiul UNITER!