La 10 noiembrie 2018, în peste 100 de orașe din Europa a fost proclamată simbolic Republica Europeană prin citirea unui manifest comun. Acest gest simbolic a fost gîndit să atragă atenția că actuala formă de organizare a Uniunii Europene nu asigură în mod eficient și satisfăcător nevoile și drepturile cetățenilor europeni, că e nevoie de o integrare și o colaborare și mai intensă între țările membre – fapt care a devenit evident și cu ocazia actualei pandemii.

Prin manifest se cerea o implicare mai directă a cetățenilor europeni în administrarea Uniunii, prin alegerea directă a unui parlament cu puteri legislative depline, și atingerea unei egalități reale a tuturor cetățenilor europeni, indiferent de țara de origine. Proiectul numit „Emaniciparea cetățenilor europeni“ a fost inițiat de un grup de scriitori și artiști, cum ar fi Robert Menasse, Ulrike Guérot, Verena Humer și Milo Rau.

Oradea a reprezentat România în acest proiect, Republica Europa proclamându-se atunci în sala mare a Primăriei, în organizarea profesorului Orlando Balaș, sub auspiciile Academiei Civice.

În martie a.c. a fost tipărit un volum de peste 200 de pagini care prezintă evenimentul din noiembrie 2018. Oradea este prezentă pe două pagini, printr-o imagine realizată de reporterul săptămânalului BIHOREANUL cu corul Universității din Oradea interpretând „Oda Bucuriei” și printr-un mesaj în limba germană al scriitorului și profesorului Orlando Balaș, tipărit alături de mesajele câtorva zeci de scriitori și artiști europeni, cum ar fi Elfriede Jelinek (Austria), Dragomán György (Ungaria / România), Maxi Obexer (Italia), Guillaume Klossa (Franța) sau Dubravka Ugrešić (Croația).

„România e pentru noi, românii, o adevărată șansă istorică și în același timp o speranță pentru o identitate democratică, mai modernă, pentru domnia legii și respectarea drepturilor omului. Pentru mine personal Europa e un acasă care ne cuprinde pe toți, pe care l-am descoperit prin după deschiderea granițelor, trăind și studiind în alte părți ale patriei noastre europene care are atât de multe limbi și culturi. Steagul albastru cu 12 stele aurii, care simbolizează libertatea și demnitatea omului, e singurul drapel care mă emoționează, singurul care nu ne desparte, ci ne unește într-o mare familie și ne asigură pacea. „Europa, dulce patrie!”, ar putea exclama acum un scriitor din Transilvania (aluzie la Maximilian Leopold Moltke). Europa, unde suntem cu toții acasă, înainte de toate oameni și europeni, și apoi români, unguri, nemți ș.a.m.d.

Am proclamat Republica Europa și la Oradea, un oraș situate la granița României cu Ungaria. În sala mare a Primăriei ne-am adunat aproximativ 150 de oameni, inclusiv corul și orchestra Universității din Oradea, europeni de diverse limbi materne și cu diverse concepții despre lume, ca să cântăm „Oda Bucuriei”, să citim Manifestul de proclamare a Republicii Europa și să discutăm apoi aprins despre cum ar trebui să arate și să funcționeze casa noastră comună. Au fost prezenți și copiii mei Georgia și Mario, ai căror bunici și străbunici vorbeau română, maghiară, germană, poloneză și sîrbă și care au acum un întreg continent drept casă și patrie. Din Oradea / Nagyvárad / Großwardein, un salut cordial către toți europenii și toate europencele!“, este mesajul lui Orlando Balaș, primul român care a solicitat și a primit, simbolic, cetățenia Republicii Europa.