Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” va chema la următoarele intervenții grave un elicopter SMURD din judeţul Sălaj, deoarece în oraşul Jibou a fost inaugurat un centru aeromedical. 

Anunţul a fost făcut joi, de colonelul Sorin Caba, şeful ISU, în cadrul unei conferinţe de presă la care au mai participat prim-adjunctul celui dintâi, maiorul Alexandru Csilik, şi purtătorul de cuvânt, maiorul Camelia Roşca.

"Până acum apelam la heliportul din Arad, la care vom mai cere ajutorul numai în cazuri speciale", a precizat Caba.

Pe lângă judeţul Bihor, noul punct de operare va mai deservi judeţele Sălaj, Cluj, Maramureş, Satu Mare şi o parte din Bistriţa-Năsăud. Centrul este cel de-al optulea din ţară.

Peste 10.000 de intervenţii

În aceeaşi conferinţă de presă, colonelul Caba a prezentat bilanţul ISU Crişana pentru primele opt luni ale anului.

În acest interval s-au desfăşurat 10.097 de misiuni ale subunităţilor de pompieri şi ale serviciilor voluntare, adică în medie 42 de intervenţii pe zi. Numărul este mai mare faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 35 de misiuni pe zi.

Dintre acestea, circa 1.900 au fost intervenţii pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă, aproape 6.500 de intervenţii ale echipajelor SMURD şi peste 1.700 de recunoaşteri în teren şi exerciţii.

Cele mai multe situaţii de urgenţă au fost inundaţiile, fenomenele meteorologice periculoase, asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată, distrugerea muniţiei, incendii de vegetaţie şi incendii în gospodării. În timpul incendiilor, pompierii au reuşit să salveze 46 de persoane, 22 de persoane au fost rănite şi cinci persoane au decedat. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, trei persoane au decedat tot din cauza focului. 

Pompierii au reuşit să salveze din faţa flăcărilor bunuri în valoare de peste 110 milioane lei, bunurile distruse având o valoare de peste 6,5 milioane lei. De asemenea, în primele opt luni ale anului, 6.300 de persoane au fost asistate de echipajele SMURD, dintre care 750 au fost copii.

Peste 800 de amenzi

Bilanţul ISU Crişana mai arată că, în 2019, pompierii au identificat, în controalele făcute, peste 8.000 de nereguli, din care 2.500 au fost soluţionate operativ în timpul controlului. Pentru celelalte au fost aplicate 819 de amenzi, în sumă totală de 2,5 milioane lei.

În timpul fenomenelor meteorologice periculoase produse pe teritoriul judeţului, ISU Crişana a transmis un număr de 55.475 mesaje de înştiinţare. De la începutul anului s-au înregistrat 326 de informări de cod galben şi cod portocaliu.