Muzeul Evreilor din Oradea şi Bihor va fi inaugurat pe 5 decembrie la Sinagoga Aachvas Rein din strada Primăriei, cu ocazia Sărbătorii luminilor în prezenţa unor invitaţi din ţară şi străinătate.

Donaţii pentru muzeu

Potrivit unui comunicat al municipalităţii, Comunitatea Evreilor şi mai multe persoane private au făcut donaţii constând din obiecte, tablouri, fotografii şi alte bunuri cu valoare documentară semnificativă pentru mobilarea muzeului.

Donaţii importante a făcut familia Sonnenfeld, moştenitoarea palatului de pe strada Moscovei. "Familia Sonnenfeld deţinea o tipografie şi un magazin în Piaţa Ferdinand. Avem o istorie completă a familiei şi îi vom dedica un spaţiu", a declarat Angela Lupşea, directoarea Muzeului oraşului Oradea - Complex Cultural.

De asemenea, muzeul a primit o donaţie consistentă din partea familiei Mózes din Israel.

Viaţa evreilor orădeni

Muzeul Evreilor a fost gândit pe două paliere. "La parter, amenajarea muzeală va cuprinde istoria comunităţii şi dezvoltarea oraşului când contribuţia lor la creşterea oraşului s-a concretizat inclusiv prin arhitectura unică, dar şi ilustrarea vieţii evreilor orădeni în vremea de maximă înflorire a comunităţii evreieşti", se menţinonează într-un comunicat al Primăriei.

În schimb, urcând la etaj, vizitatorul va coborî, de fapt, în infernul care a dus la decimarea unei populaţii de peste 30.000 de persoane, prin deportarea şi exterminarea în lagăre.

"Spaţiul expoziţional dedicat comunităţii evreilor din Oradea şi victimelor Holocaustului are ca public ţintă orădenii în primul rând, care sunt invitaţi să cunoască mai în detaliu familiile care au construit unele dintre superbele palate din Oradea, dar sunt aşteptaţi şi vizitatorii din străinătate", a anunţat Primăria.

Lucrările de reabilitare a Sinagogii Aachvas Rein au început în luna mai a acestui an şi au fost finalizate în data de 5 octombrie 2018. Acestea au fost realizate de Primăria Oradea prin bugetul local, valoarea lor ridicându-se la aproximativ 380.000 de lei.