Municipalitatea orădeană va expropria şi demola şase case şi 22 de garaje din Ioşia pentru a putea amenaja 300 de locuri de parcare în curţile blocurilor.

"Au fost înştiinţaţi"

Primăria începe anul cu exproprieri! "Săptămâna aceasta au fost înştiinţaţi proprietarii de case şi garaje, iar săptămâna viitoare o să trecem la evaluarea terenurilor şi a clădirilor", a declarat viceprimarul Florin Birta, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Exproprierile vor viza două loturi situate de o parte şi de alta a Căii Aradului, în zona sensului giratoriu de la intersecţia cu strada Vlădeasa. Astfel, în zona delimitată de străzile Calea Aradului, Vlădeasa şi Fagurelui vor fi amenajate 200 de locuri de parcare.

"Vom trece la exproprierea a trei case, din care una în colţul străzii Vlădeasa, pentru a asigura accesul în curtea respectivă, şi încă două pe strada Fagurelui", a spus viceprimarul.

În acelaşi areal, municipalitatea va răscumpăra de la proprietari, după care le va demola, 22 de garaje construite legal.

La fel, peste drum, în perimetrul delimitat de străzile Calea Aradului, Henric Ibsen, Corniţelului şi Lalelelor, vor fi amenajate alte 100 locuri de parcare. "Aici vor fi expropriate trei case şi va fi demolat un gard din vecinătatea străzii Corniţelului", a explicat viceprimarul.

Exproprierile vor permite amenajarea a trei accesuri auto noi în curţile blocurilor, din care două în strada Fagului şi unul în strada Lalelelor.

Pentru noua linie de tramvai...

Exproprierile celor şase case şi a celor 22 de garaje sunt impuse de lucrările de prelungire a liniei de tramvai de-a lungul pârâului Peţa pornind din Calea Aradului până în zona Cantemir.

"Pentru a putea duce noua linie de tramvai pe mijlocul Căii Aradului, cu păstrarea celor două benzi de circulaţie pe sensul de mers, se impune desfiinţarea unei benzi de circulaţie de pe marginea drumului, acum ocupată de parcări. Este nevoie să relocăm maşinile în spatele blocurilor. Trotuarele vor rămâne în continuare rezervate pietonilor", a spus Birta.

Lucrările la linia de tramvai vor începe în primăvară, iar până atunci municipalitatea va trebui să aibă deja exproprierile făcute.

Evaluarea proprietăţilor care urmează să fie demolate urmează să fie finalizată în cursul acestei săptămâni, pentru ca valoarea finală să poată fi aprobată în şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul lunii ianuarie. Orădenii expropriaţi vor avea la dispoziţie şase luni ca să se mute.