Cei cinci îngrijitori şi asistenţi care au fost de serviciu în noaptea de 15 spre 16 august, când a avut loc incendiul de la Spitalul de Psihiatrie din Oradea, soldat cu rănirea a trei pacienţi, din care doi în stare gravă, vor fi concediaţi, a anunţat, luni, managerul Spitalului Municipal.

Pălmaşii concediaţi...

"Este incredibil ca în anul 2019 mai mulţi pacieni să fie arşi de gradul 2-4 într-un salon de spital în timp ce angajaţii spitalului sunt pe tură. I-am declarat pe toţi cei cinci angajaţi care erau în tură în noaptea de 15 spre 16 august ca necorespunzători profesional şi i-am dat afară. În momentul de faţă sunt în preaviz", a declarat Dacian Foncea, managerul Spitalului Clinic Municipal Oradea Gavril Curteanu, de care aparţine Spitalul de Psihiatrie, în cadrul unei conferinţe de presă.

Măsura concedierii este menită să-i facă pe angajaţii spitalului să conştientizeze că "nu se poate să uite de pacienţi şi aceştia să ardă în salon".

... şefii cercetaţi

În paralel, managerul Foncea a dispus înlocuirea din funcţie a asistentei şefe de la secţia unde a avut loc incendiul şi constituirea unei comisii pentru cercetarea prealabilă a celor doi medici care au fost de gardă în noaptea cu pricina, a şefului de secţie şi a înlocuitorului acestuia.

Printre angajaţii aflaţi în cercetare se mai numără doi şefi de serviciu. Înainte de toate va fi cercetat şeful Serviciului Resurse Umane, Mihaela Prodea. "Am apreciat că nu s-a aplecat suficient pentru a completa statul de funcţii, la nivel maximal dacă este necesar, pentru a preveni astfel de evenimente", a argumentat Foncea.

În aceeaşi situaţie este şi şeful Serviciului Managementul Calităţii, Mariana Furtos. "Spitalul este acreditat prin autorizaţie de securitate la incendiu, prin urmare n-ai cum să ajungi să ardă pacienţii. Avem proceduri, dar probabil că nu au fost aplicate", a spus managerul.

Fumatul (ne)interzis!

În condiţiile în care, potrivit primelor cercetări, incendiul de la Pavilionul 3 ar fi fost declanşat de o ţigară uitată aprinsă, Foncea a spus că reprezentanţii spitalului pregăteau amenajarea unui spaţiu special în care pacienţii psihiatrici, suferinzi de diferite adicţii, să poată fuma.

"În spitale e interzis fumatul, dar pentru a nu crea un deranj actului medical se putea crea o nişă în care pacienţii să se poată retrage. Actul medical, în practica lui, îi permite pacientului pshihiatric să mai aprindă o ţigară", a declarat managerul.

Lucrările preconizate la Pavilionul 3 au fost scoase de cinci ori la licitaţie, ultima dată pe 22 august, pentru a atrage până la urmă un ofertant. Până la realizarea lucrărilor, conducerea instituţiei spitaliceşti a luat o măsură extremă. "În acel pavilion există doi bodyguarzi care încearcă să eradicheze fumatul în incintă", a spus Foncea.

Spital fără alarmă

Situaţia de la Spitalul de Neuro-Psihiatrie este cu atât mai ciudată cu cât instituţia spitalicească deţine autorizaţie de securitate la incendiu eliberată de ISU Crişana deşi nu are nici sistem de alarmare la incendiu. "Pavilionul 3, un pavilion extern, pe deal, nu a fost dotat niciodată cu sistem de detecţie incendiu şi nu a avut niciodată camere de supraveghere video", a declarat Foncea.

Conform unui audit făcut de firma Smart Secure SRL, nici măcar clădirea principală a spitalului, cu vedere la strada Louis Pasteur, nu are un sistem de alarmare la incendiu funcţional. "Doar pavilionul central avea o centrală de alarmare, care nu funcţiona însă, pentru că elementele componente nu erau integrate", a spus Foncea.

De altfel, la această oră, nicio clădire aparţinând de Spitalul Clinic Municipal Gavril Curteanu nu are încheiat contract cu prestări servicii încheiat cu o firmă specializată în alarmare anti-incendiu şi monitorizare video, fapt ce a stârnit deja scandal public, cu acuzaţii reciproce. Conducerea spitalului a reziliat încă din primăvară contractul de prestări servicii încheiat cu firma Helion, în vreme ce reprezentanţii societăţii susţin că au făcut-o din răzbunare.

Fără monitorizare

Printr-un comunicat transmis chiar luni BIHOREANULUI, conducerea Helion susţine că măsura a fost luată pentru că societatea a contestat în instanţă o procedură de licitaţie privind achiziţia de către spital a serviciilor de asistenţă informatică, în valoare de 3,8 milioane lei.

În cadrul licitaţiei au depus oferte asocierea de firme formată din Helion şi Infoword, care aveau contracte în derulare pe hardware şi software cu Spitalul Municipal, şi una compusă din Extranet şi S&H, prima dintre ele fiind, potrivit reprezentanţilor Helion, "fosta firmă de IT cu care managerul Foncea a colaborat la clinica NewMedics".

Oferta Extranet a fost descalificată încă din faza evaluării tehnice, iar cea a Helion, o săptămână mai târziu "în cadrul evaluării tehnice pentru un document care făcea parte din oferta financiară".

Efecte în lanţ

Firma a contestat decizia la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, unde a avut câştig de cauză, iar din acel moment, februarie 2019, "Spitalul Municipal a întrerupt orice fel de plăţi ale facturilor către Helion", aferente contractelor aflate pe rol.

Ulterior, reprezentanţii spitalului au decis chiar anularea licitaţiei, măsură contestestă de Helion la CNSC, care a constat că comisia nu a evaluat oferta cu "maximă obiectivitate". La aceeaşi concluzie a ajuns, în procesul care a urmat, inclusiv Curtea de Apel Oradea, care a dispus conducerii spitalului evaluarea ofertelor.

Potrivit Helion, din momentul celei de a doua contestaţii la CNSC, managerul Foncea a comandat "rezilierea de urgenţă" a contractului cu Helion privind mentenanţa serviciilor anti-incendiu şi de supraveghere video, lăsând toate sistemele fără mentenanţă.

Conflictul a culminat vinerea trecută când, la sesizarea Helion, dr. Ovidiu Laurean Pop (fost manager, izgonit de Foncea, dar reprezentant al Ministerului în CA), a cerut în şedinţa de Consiliului de Administraţie demiterea lui Foncea. Managerul este acuzat că, încălcând Legea privind reforma în domeniul Sănătăţii, a provocat arierate lăsând mai mult de trei facturi neplătite la scadenţă, adică tocmai cele emise de Helion pentru serviciile de IT.

Acuzaţii de fals

Managerul Dacian Foncea neagă că ar avea orice legătură cu concurenţa Helion la licitaţia pentru atribuirea serviciilor IT. "Eu cu Extranet nu am avut niciun raport contractual niciodată", a declarat acesta.

Foncea a minimalizat faptul că i se cere demisia. "Este o cerere a doctorului Pop, se va analiza în Consiliul de Administraţie şi vom vedea".

Managerul a motivat refuzul de a plăti facturile Helion susţinând că acestea conţineau fişe de mentenanţă completate în fals. "Legea ne interzice să le înregistrăm pentru că documentele justificative sunt nişte falsuri. Această firmă a făcut fals şi uz de fals", a acuzat acesta.

Foncea a declarat că va depune plângere penală. "Fiecare fişă depusă reprezintă mentenanţa făcută pe compartimente. Mai mulţi reprezentanţi ai unor compartimente au declarat că nu au semnat aceste fişe deşi acolo apar semnături", a afirmat managerul.

În ceea ce priveşte renunţarea la serviciile de monitorizare ale sistemului de supraveghere video şi anti-incendiu, managerul pretinde că Spitalul Municipal se descurcă singur. "Acum avem un manager de sistem informatic şi doi informaticieni care se ocupă de monitorizare. Nu am simţit nicio schimbare în rău", a spus Foncea. Până la următorul incident...

UPDATE

ISU Crişana: Autorizaţia, eliberată conform reglementărilor în vigoare

Maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, a explicat luni seară, pentru BIHOREANUL, în ce condiţii a fost autorizat Pavilionul 3 al spitalului.

Clădirea cu o suprafaţă construită de desfăşurată de 1.310 mp şi în care sunt 46 de paturi staţionare a primit autorizaţia ISU în 2012, chiar dacă nu deţinea un sistem de alarmare, pentru că normele în vigoare prevăd că doar spitalele cu mai mult de 100 de paturi trebuie să aibă astfel de instalaţii.

"La momentul analizării documentaţiei depuse în vederea autorizării, necesitatea echipării clădirii cu o instalaţie de detectare, semnalizare şi avertizare a incendiilor era obligatorie doar pentru clădirile cu mai mult de 100 de paturi staţionare, conform articolulului 4.2.1 din Normativul I18/2002", a declarat Roşca.