Cel de-al doilea terminal al Aeroportului Internaţional Oradea este ridicat în vecinătatea celui existent de asocierea UTI Grup SA şi Eldiclau SRL. Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean, Pásztor Sándor, lucrarea va fi finalizată în toamnă.

"Terminalul evoluează şi înaintează, structura metalică este undeva la 80% ridicată. Anticipăm că la începutul lui septembrie să fie executat terminalul. După aceea va urma o urma o perioadă de autorizare de la toţi factorii implicaţi, Poliţia de Frontieră, SRI, etc., care merge de obicei anevoios", a afirmat Pásztor, miercuri, într-o conferinţă de presă la Aeroport.

Totuşi, şeful CJ Bihor spune că este posibil ca terminalul să şi fie pus în funcţiune tot din toamnă.

De asemenea, Pásztor a afirmat că există "probleme" legate de reconfigurarea drumului DN79 pentru a se realiza accesul la noul terminal. "Avem o problemă cu terminalul. Suntem întorşi a doua sau a treia oară cu intrarea de la CNAIR (n.r. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) cu intrarea la noul terminal", a spus acesta.

Până când accesele vor fi amenajate, maşinile vor putea intra în parcarea noului terminal pe la poarta actuală de acces.

După ce şi infrastructura rutieră va fi reconfigurată, se va realiza un sens giratoriu imediat după Aeroportul Oradea spre Nojorid şi un acces din acel sens giratoriu spre Aeroport. Ieşirea de la noul terminal va fi amenajată în vecinătatea acestuia, adică mai aproape de oraş.

Conform proiectului "Construire, extindere şi modernizare terminale de pasageri la Aeroportul Oradea", urmează să se construiască o clădire cu suprafaţa de 2.925 mp, capabilă să găzduiască aproximativ 600 de pasageri în acelaşi timp.

Constructorul va amenaja şi o parcare nouă, cu 128 locuri pentru autoturisme, 3 locuri pentru autocare, 6 locuri de staţionare pentru autobuze, 5 locuri de parcare pentru autoturismele unor persoane cu mobilitate redusă şi 14 locuri pentru taximetre. Lucrarea s-a adjudecat la valoarea de 21.796.000 lei.

Banii sunt asiguraţi din alocări de la Guvern, prin Consiliul Judeţean, respectiv printr-o cofinanţare de 25% pe care trebuie să o asigure Aeroportul Oradea.

În acest sens, Aeroportul a deschis o linie de împrumut de 6,7 milioane lei. Împrumutul a fost luat pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani de la finalizarea lucrărilor la terminal.