La venituri mai mici, subvenţii pe măsură! Pe fondul unui buget local de 985 de milioane de lei, cu 6% mai mic decât anul trecut, municipalitatea ia în calcul reducerea subvenţiilor acordate societăţilor din subordine.

"Începând de anul acesta, Administraţia Domeniului Public va primi subvenţie zero, iar OTL va primi aceeaşi subvenţie ca în 2017, în condiţiile în care i-au crescut toate cheltuielile, inclusiv cele cu salariile", a anunțat vineri directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Potrivit acestuia, OTL va trebui să ia în calcul eliminarea gratuităţilor acordate pensionarilor nu doar pentru a se încadra în buget, dar şi pentru a se conforma normativelor europene.

"Începând din iulie 2018, OTL va avea un nou contract de delegare pentru a putea atrage fonduri europene. Regulamentele europene nu prevăd gratuităţi, aşa cum ştim noi acum, iar cineva va trebui să plătească pentru fiecare persoană transportată. Astăzi pentru pensionarii orădeni nu plăteşte nimeni", spune Florea.

Subvenţie insuficientă

Dacă actualul sistem prevede acoperirea găurilor din bugetul OTL prin alocări de la bugetul local, pe viitor fiecare călătorie va trebui să fie acoperită dintr-o sursă financiară.

"Primăria nu poate să suporte integral acest transport. La un număr de 40.000 de pensionari, înmulțind cu 70 lei abonamentul pe lună, rezultă o sumă colosală, cât tot bugetul de investiţii al OTL pe un an", a spus directorul.

Mai mult, potrivit sistemului european, subvenţionarea transportului în comun se va raporta în lei la kilometrii parcurşi, iar decontarea se va face în baza unui audit. "În acest caz, obligatoriu se va plăti şi TVA, ceea ce va implica o presiune suplimentară pe buget", a spus Florea.

Noul sistem de acordare a gratuităţilor pentru pensionari, dar și de subvenţionare a transportului în comun pentru elevi şi studenţi, va trebui stabilit de către conducerea OTL în următoarele săptămâni.

Anul acesta, OTL va primi de la bugetul local alocări la nivelul din 2017, respectiv 15,9 milioane lei pentru subvenţia activităţii de exploatare şi 6 milioane lei pentru subvenţia tarifelor. "Această subvenţie nu va ajunge de nicio formă", recunoaşte Florea.

Mai puţin şi pentru gigacalorie

La fel, dacă în anul 2017, societatea Termoficare a primit de la Primărie 14 milioane lei cu titlu de subvenţie de exploatare pentru a acoperi pierderile de pe reţea, anul acesta suma va scădea la 13 milioane lei.

De asemenea, alocările bugetare acordate pentru subvenţionarea celor 450.000 de gigacalorii consumate de orădeni vor scădea de la 24 milioane lei în 2017 la 22 milioane lei, anul acesta.

Termoficare va trebui să compenseze aceste pierderi din reducerea cheltuielilor, creşterea încasărilor din vânzarea de energie electrică sau scumpirea gigacaloriei.