Cetatea Oradea a găzduit, luni, o nouă lansare de carte, fiind vorba, de astă dată, despre un volum privind lumea satului bihorean, cu elementele tradiţionale ce-l definesc.

Scrisă de profesoara Emilia Negru, cartea, intitulată "Semn. Ornament. Simbol bihorean", reprezintă lucrarea sa de grad şi este structurată pe mai multe capitole. Autoarea abordează, aici, aspecte privind cultura populară şi modul cum ea este reprezentată prin picturi, ţesături şi arhitectură. Simbolurile îi sunt prezentate şi explicate, scopul principal al scrierii cărţii ţinând atât de latura sa informativă, cât mai ales de cea didactică.

În faţa unui public numeros, moderator al evenimenului a fost Cristina Puşcaş, muzeograf al Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea. "Este o carte care aminteşte de tradiţii, simboluri, despre ce înseamnă arta populară. (…) Chiar şi o ladă de zestre transmite ceva despre cultura populară, iar copiii de acum au datoria de a preţui arta populară, tradiţia şi simbolurile", a spus Cristina Puşcaş.

La cuvânt a urmat sculptorul Cornel Durgheu, care a făcut câteva precizări privind rolul cărţii şi ceea ce prezintă aceasta în esenţă - ornamentica şi simbolistica motivelor populare româneşti în arta plastică. "Doamna profesoară a adunat calităţile sale de dascăl şi le transmite către copii", a spus acesta, făcând referire la structura şi conţinutul volumului.

Tot despre conţinutul cărţii a vorbit Mircea Boţog, inspector şcolar de specialitate pentru arte. "Cartea conţine simboluri şi elemente plastice pe care le avem în noi. (…) Noi suntem legaţi de ceea ce este în volum, elemente cu care rezonăm. (…) Suntem conectaţi prin acelaşi material tradiţional, prin aceleaşi valori", a arătat Boţog.

Cuvântul final i-a aparţinut autoarei. După adresarea cuvenitelor mulţumiri celor care au sprijinit-o în publicarea lucrării, aceasta a precizat că "aici avem limbajul străbunilor noştri. (…) M-am gândit atât la descoperirea, cât şi la conservarea elementelor de patrimoniu. (…) Cartea poate fi o resursă didactică, dar, chiar dacă nu predaţi arte plastice, veţi descoperi aici lucruri inedite".

În cadrul aceluiaşi eveniment, cei curioşi au putut admira o serie de fotografii realizate de Cristian Negru, bibliotecar la Muzeul Cetăţii, în cadrul Târgului Meşterilor Populari din acest an.

La finalul lansării, autoarea a acordat autografe. Cartea, apărută la Editura Duran´s, va putea fi găsită în bibliotecile publice şi cele şcolare din Oradea şi Bihor.

Volumul a fost tipărit cu sprijinul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Județean Bihor.