Societatea Termoficare şi Compania de Apă Oradea se pregătesc să îşi izoleze la muncă angajaţii din sectoarele esenţiale cu foc continuu.

Cei 60 din centrală...

Cei doi furnizori de servicii de alimentare cu încălzire şi apă, vitale pentru populaţie, caută soluţii să securizeze funcţionarea producţiei cu foc continuu, prin măsuri menite să prevină îmbolnăvirea angajaţilor din sectoarele esenţiale.

"În momentul de faţă căutăm spaţii în incinta centralei unde să putem caza personalul şi facem demersuri pentru achiziţionarea de paturi pliabile şi servicii de catering pentru oameni care vor fi consemnaţi la locul de muncă", a declarat pentru BIHOREANUL directorul comercial al Termoficare, Dan Cristian Creţu.

Compania vrea să ţină la locul de muncă personalul care deserveşte noua centrală pe gaz şi staţia chimică. "O să avem 60 de persoane care o să fie la serviciu în două schimburi timp de 7 zile. După 7 zile oamenii vor fi schimbaţi, şi tot aşa", a spus Creţu.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii personalului din centrală conducerea societăţii va lua măsuri de dezinfectare periodică a tuturor spaţiilor.

"Am cerut norme"

Măsuri similare pregăteşte şi Compania de Apă Oradea. "Ne pregătim să consemnăm oamenii la serviciu, chiar dacă Ordonanţa Militară 4 nu ne obligă să facem acest lucru, aşa cum se întâmplă în cazul altor sectoare. Asociaţia Română a Apei, în care CAO este membră, a cerut deja oficial norme care să prevadă că în cazul uzinelor de apă şi a staţiilor de epurare angajaţii pot fi consemnaţi la locul de muncă pentru a asigura continuitatea serviciilor", a spus directorul tehnic Gheorghe Popa.

Luni dimineaţă reprezentanţii celor două companii căutau soluţii pentru a le asigura condiţii cât mai bune de muncă şi odihnă angajaţilor care vor fi consemnaţi la locul de muncă. Cei doi furnizori iau în calcul aplicarea noilor măsuri începând de miercuri, după finalizarea tuturor pregătirilor.

Ordonanţa Militară 4, adoptată pe 29 martie, instituie prin articolul 5 "măsuri de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul care ocupă funcţii esenţiale pentru asigurarea funcţionării producţiei, transportului şi distribuţiei energiei electrice şi a gazelor naturale". În cazul sectoarelor menţionate măsura se va aplica începând din data de 31 martie de la ora 12.