Primăria Oradea va deschide ciclul de manifestări dedicate Centenarului cu dezvelirea statuii premierului liberal I.C.Brătianu pe 24 noiembrie, la 90 de ani de la moartea acestuia.

Festivităţile organizate în latura dinspre malul Crişului Repede a parcului I.C. Brătianu, la jumătatea distanţei dintre hotelurile Continental şi Hilton, vor începe la ora 13  şi vor dura o oră.

Pe durata manifestărilor, traficul auto va fi deviat pe latura parcului Brătianu dinspre hotel Elite.

Manifestările vor fi deschise de salutul drapelului de luptă şi intonarea imnului de stat, vor cuprinde momentul dezvelirii şi sfinţirii statuii, alocuţiuni şi o festivitate de depunere de coroane pentru a se încheia cu o defilare a detaşamentului de onoare.

Ulterior, la ora 16, în Sala Mare a Primăriei va avea loc o conferinţă dedicată personalităţii marcante a lui I.C. Brătianu.

Statuia fostului premier va fi realizată la sol, fără soclu şi va purta semnătura scultorului Radu Ciobanu, din Satu Mare. Proiectul final a fost ales în 2015 de municipalitate în urma unui concurs de idei.

Realizarea statuii a fost însă întârziată de Comisia Naţională a Monumentelor de For Public care a cerut refacerea proiectului pe considerentul că personajul Brătianu era reprezentat stând în faţa unui soclu deasupra căruia trona un vultur cu aripile deschise.

Specialiştii au cerut eliminarea elementului zoomorf pe considerentul că pe statuile din România sunt prea mulţi vulturi.