Cartierul Diasporei din Oradea, rezervat românilor care decid să se repatrieze, începe să se concretizeze. Primarul Ilie Bolojan a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că în şedinţa de săptămâna viitoare a Consiliului Local vor fi puse în discuţie mai multe măsuri pentru realizarea cartierului.

Etape de urmat

Concret, consilierii vor fi chemaţi să stabilească termene pentru realizarea documentaţiilor privind reţelele de apă, canalizare şi drumuri din viitoarea zonă de locuit.

În paralel, Instituţia Arhitectului Şef va posta pe portalul municipalităţii Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier, pentru a putea fi aprobat cel târziu în şedinţa din decembrie.

În baza PUZ-ului, funcţionarii vor realiza un parcelar al terenului şi vor întocmi documentaţia pentru licitaţia prin care vor fi atribuite amplasamentele.

"Este vorba de un mini-cartier cu 11 locuri de casă. Cel mai mic loc de casă va avea aproximativ 400 metri pătraţi, iar cel mai mare 650 metri pătraţi, în funcţie de topografia terenului", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Teren acordat cu obligaţii

Licitaţia ar urma să aibă loc în luna ianuarie a anului viitor, iar solicitanţii vor trebui să îşi asume nişte obligaţii.

"Detaliile vor fi stabilite în luna decembrie printr-un regulament care va fi aprobat de Consiliul Local. Vor exista nişte restricţii. Ca solicitant, va trebui să faci dovada că ai lucrat cinci ani în străinătate, că te repatriezi şi îţi stabileşti domiciliul în Oradea şi să te obligi că nu vinzi imobilul în următorii cinci ani", a spus Bolojan.

Conducerea municipalităţii a hotărât să impună astfel de condiţii pentru a evita specula cu terenuri.

Parc pentru cartierul Tineretului

Pe de altă parte, în aceeaşi conferinţă de presă primarul a mai anunţat că municipalitatea va scoate luna aceasta la licitaţie amplasamentele a încă 40 de case în cartierul Tineretului, ultimele circa 20 de locuri libere urmând să fie licitate în ultima lună a anului.

În etapa următoare, în prima jumătate a anului viitor, municipalitatea va trece la asfaltarea străzilor din cartier şi amenajarea, la cererea locuitorilor zonei, a unui parc cu terenuri de sport. Parcul, cu o suprafaţă de un hectar, va fi amenajat pe partea stângă a drumului care leagă sensul giratoriu de la ieşirea spre Oşorhei de intrarea în cartier, în vecinătatea păduricii existente.