Tribunalul Bihor a desfiinţat, vineri, regulamentul Primăriei Oradea privind supraimpozitarea clădirilor scunde.

Instanţa a admis cererea de chemare în judecată formulată de prefectul Ioan Mihaiu în contradictoriu cu Consiliul Local Oradea şi i-a dat câștig de cauză reprezentantului Guvernului în teritoriu.

"Instanţa dispune anularea..."

"Instanţa dispune anularea Hotărârii de Consiliu Local al municipiului Oradea 697 din 26.07.2018 pentru aprobarea Regulamentului privind aplicarea de cote adiţionale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit", se menţionează pe portalul Tribunalului Bihor.

Conform sentinţei, juriştii primarului Ilie Bolojan au la dispoziţie 15 zile pentru a face recurs, lucru care, cel mai probabil, se va şi întâmpla.

După cum BIHOREANUL a mai scris, Instituţia Prefectului Bihor a atacat în contecios HCL 697/2018 în noiembrie, anul trecut, invocând aspecte de nelegalitate. Juriştii instituţiei au arătat că dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a fost viciată de vreme ce materialul supus dezbaterii nu a fost însoţit de un studiu de impact.

"Nu există temei legal"

Prefectura a mai invocat faptul că municipalitatea a încălcat Legea administraţiei locale convocând şedinţa de Consiliu Local astfel încât consilierii locali au avut la dispoziţie doar o zi pentru a analiza proiectul de regulament în loc de cinci zile.

În al treilea rând Instituţia Prefectului a arătat că proprietarii clădirilor care ies din frontul stradal sau sunt mai scunde decât cele din jur nu au nicio vină de vreme ce acestea au fost autorizate de municipalitate la vremea construcţiei. "Nu există temei legal pentru supraimpozitare nici în codul fiscal, nici în Constituţia României", a argumentat Prefectura.

Reprezentanţii instituţiei au mai acuzat municipalitatea că încalcă dreptul la proprietate, "prin impunerea unei limite minimale/maximale a suprafeţei pe care o poate deţine în proprietate o persoană".

În ciuda argumentelor Prefecturii, primarul Ilie Bolojan a insistat public pentru menţinerea în vigoare a regulamentului. Edilul a insistat că scopul normativului îl constituie stimularea dezvoltării zonei centrale a oraşului şi nu încasarea de sume suplimentare la buget din majorarea cu 50% a impozitului pentru clădirile nealiniate.