Consilierul local Kirei Melinda a cerut conducerii Primăriei Oradea să facă publice sumele cheltuite în perioada 2016 – 2018 pe avocaţi şi eficienţa acestora.

"Am solicitat ieri în scris explicaţii din partea executivului cu privire la cheltuielile efecturate pentru achiziţionarea serviciilor juridice de consultanţă, de asistenţă şi de reprezentare", a declarat Kirei, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

"Să ştim cât costă..."

Liderul grupului UDMR din Consiliul Local vrea să ştie în ce măsură se justifică aceste cheltuieli în condiţiile în care municipalitatea are juriştii săi. "Dacă nu putem subvenţiona mai mult gigacaloria plătită de orădeni, măcar să ştim cât costă procesele pierdute în instanţă în încercarea disperată de a justifica demiterea unor şefi de direcţii sau desfacerea abuzivă a unor contracte de muncă", a explicat Kirei.

UDMR-ista a spus că a fost surprinsă de numărul mare de cereri de asistenţă juridică formulate de Primărie. "Aproape tot la trei luni venea Primăria în Consiliul Local şi spunea că trebuie să angajeze avocat pentru procese privind demiterea unor persoane şi desfacerea de contracte de muncă. Totuşi, niciodată nu am mai fost informaţi după aceea ce firmă a fost angajată, cu cât a fost plătită şi cum s-a terminat procesul", a declarat reprezentanta UDMR.

Potrivit verificărilor făcute de BIHOREANUL, toate aceste informaţii apar pe site-ul Primăriei orădene, la capitolul Plăţi, unde sunt publicate lunar cheltuielile făcute de municipalitate, inclusiv cele cu avocaţii angajaţi, şi pot fi găsite la o simplă căutare în documentele Excel.

Banii la control

La fel, Kirei Melida a mai cerut, în luna februarie, Direcţiei Economice a Primăriei să supună dezbaterii Consiliului Local contul anual de execuţie bugetară pentru anul 2018 pentru ca aleşii orădenilor să vadă cum au fost cheltuiţi banii oraşului înainte de aprobarea bugetului local pe 2019.

"Execuţia bugetară nu s-a pus pe ordinea de zi, deşi situaţiile, conform prevederilor legale, sunt întocmite. Poate o să apară cu câteva ore înaintea şedinţei, ca nu cumva vreun consilier local să aibă timp să analizeze şi, eventual, să pună întrebări incomode", a spus Kirei.

Potrivit consilierului UDMR, reprezentanţii municipalităţii nu fac "o analiză temeinică şi eficientă a execuţiei bugetului" pentru a evita eventuale critici.