Ploile au trecut, municipalitatea demarează acţiuni pentru stârpirea insectelor care provoacă disconfort, a bolilor castanilor şi rozătoarelor.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, joi şi vineri vor fi executate pe raza oraşului acţiuni de dezinsecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare. Stropirile cu insecticide şi infestările cu momeli vor viza zonele verzi, de la parcuri şi scuaruri până la malurile Crişului Repede.

Orădenii sunt sfătuiţi să evite contactul subtanţelor cu ochii şi să îşi supravegheze animalele şi copiii pentru a nu ingera accidental momelile puse pentru rozătoare.

Potrivit comunicatului, insecticidele Vectobac WG cu substanţa activă Bacillus, utilizate pentru combaterea larvelor de ţânţari şi K’othrine Profi EC 250 cu substanţa activă Delthametrin pentru combaterea ţânţarilor adulţi, nu dăuneză sănătăţii oamenilor şi animalelor.

La fel, pentru prevenirea infestării castanilor din Oradea cu larva minieră Cameraria Ohridella, muncitorii vor folosi Dimilin 48 SC, TOPSIN 70 WDG, Nissorun 10 WP şi alte produse specifice. Acestea sunt avizate de Ministerul Sănătăţii şi nu dăunează sănătăţii oamenilor şi animalelor.

Acţiunea de deratizare necesită însă mai multă atenţie din partea populaţiei. "Momelile cu Deration Pellet vor fi amplasate în staţii de intoxicare speciale care vor conţine 40 grame de momeală. Atragem atenţia asupra posibilelor incidente ce pot provoca intoxicarea animalelor domestice şi a copiilor care se joacă în parcurile publice", se menţionează în comunicatul municipalităţii.

În caz de ingestie accidentală a momelii de către copii sau animale de companie, orădenii sunt sfătuiţi să se adreseze imediat medicului.

Cele trei operaţiuni de dezinsecţie, tratamente fitosanitare şi deratizare vor fi reprogramate pentru o dată ulterioară în caz de vreme nefavorabilă.