USR Bihor cere suspendarea „de îndată” a mandatului managerului Termoficare, Stănel Necula.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marți de USR Bihor, mandatul managerului Termoficare, Stănel Necula „trebuie să înceteze de îndată având în vedere condamnarea definitivă a acestuia la închisoare cu suspendare pentru tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are că rezultat obținerea pe nedrept de fonduri de la bugetul general al Uniunii Europene”.

Ajutoare între liberali

În plus, USR Bihor i-a acuzat pe managerul Stănel Necula cât și Primăria Oradea de lipsă de transparență în procesul de tranzacționare a certificatelor verzi către CET-urile din Timișoara și Motru, conduse de administrații liberale, la fel ca și cea condusă de primarul Ilie Bolojan.

USR Bihor a arătat că în anul 2019 Termoficare Oradea a ajutat Primăria Timișoara, condusă de liberalul Nicolae Robu, împrumutând Colterm cu 219.000 certificate de carbon în valoare de 5.700.570 euro, și Primăria Motru, condusă de liberalul Gigel Jianu, dând împrumut UATAA SA Motru 12.600 certificate de carbon cu o valoare de 340.200 euro.

Cele două CET-uri aveau nevoie de certificate de carbon pentru a le depune până la sfârșitul lunii aprilie în Registrul Unic Consolidat al Uniunii Europene, câte un certificat pentru fiecare tonă de gaze cu efect de seră emise în atmosferă în anul precedent. Neîncadrarea în termenul limită ar fi atras amenzi de 100 euro pentru fiecare certificat nedepus la timp, ceea ce ar fi dus în faliment cele două unități, după cum s-a întâmplat în anul 2014 cu Electrocentrale Oradea.

Tranzacții la secret

Necula și Primăria au refuzat să dea curs cererii USR Bihor de a face publice documentele tranzacțiilor.

„În ambele cazuri, Termoficare SA Oradea a desfășurat procedurile de achiziție și vânzare certificate de carbon ocolind Sistemul Electronic de Achiziții Publice prin încheierea unui alt tip de act juridic, un acord de asociere cu un intermediar, TDR Energy. Din documentele pe care le avem până acum la dispoziție nu reies însă termenii asocierii dintre cele două entități juridice și nici cotele participării la asociere și ale împărțirii profitului între cei doi parteneri”, acuză USR Bihor.

În vreme ce reprezentanții Termoficare și ai Primăriei Oradea au justificat tranzacția prin profitul de 420.000 euro produs în timp de doar câteva luni, USR susține că profitul real a fost mult mai mare.

Unde-s banii?

Consultând documentele emise de administrațiile locale din Oradea, Timișoara și Motru, USR Bihor a ajuns la concluzia că certificatele împrumutate CET-ului timișorean au produs un profit 1.197.930 euro, iar cele împrumutate celui din Motru 44.100 euro, rezultând un total de 1.242.030 euro.

„În aceste condiții, este firesc să ne întrebăm unde este restul de 822.030 euro și am solicitat, conform legii, documente în acest sens. Cererile noastre s-au lovit însă până acum de refuzul celor chestionați, cu motivarea că nu ne pot fi furnizate deoarece conțin clauze de confidențialitate cu traderul TDR Energy și cu precizarea că putem să le vedem doar cu condiția semnării unui acord de confidențialitate. Adică putem să aflăm ce s-a făcut cu banii orădenilor, dar nu vă putem spune”, a transmis USR Bihor.

Potrivit comunicatului anul acesta, până în luna octombrie, inclusiv, Termoficare a virat către TDR Energy 49.445.804 lei.

„Publicarea” prin instanță

Formațiunea a catalogat ca absurdă secretizarea unor contract pe bani publici și a decis să ceară „desecretizarea” prin instanța de judecată. „Față de situația descrisă anterior, USR Bihor a decis solicitarea documentelor respective prin intermediul instanțelor judecătorești competente, dacă acestea nu vor fi furnizate conform prevederilor legale în vigoare”, a transmis USR Bihor.

Reprezentanții formațiunii au evitat să se pronunțe cu privire la legalitatea sau oportunitatea tranzacțiilor, dar contestă folosirea „la secret” a banilor publici.

”Putem pune sub semnul îndoielii legitimitatea folosirii “la secret” a banilor orădenilor pentru a salva alte administrații liberale din țară în timp ce, iarnă de iarnă, orădenii plătesc unul dintre cele mai mari prețuri din țară pentru gigacalorie cu justificarea că suntem nevoiți să facem asta pentru a acumula bani de investiții în sistemul de termoficare”.