La o săptămână după şedinţa Consiliului Local Oradea, prin două comunicate distincte, atât USR Bihor cât şi liderul filialei, deputatul Silviu Dehelean, condamnă decizia municipalităţii de a demola 19 case din cartierul Nufărul, în cadrul unui aşa-numit proiect de regenerare urbană ce urmăreşte mutarea locurilor de parcare de pe bulevard în spatele blocurilor şi amenajarea unor trotuare cu piste de biciclete.

"Este inacceptabil să demolezi 19 case pentru a construi 390 de parcări, totul în locul celor 400 de parcări care există în acest moment", arată comunicatul USR, care consideră că "decizia consilierilor a trecut cu buldozerul peste vieţile" proprietarilor, care nici măcar "nu au avut dreptul să-şi apere proprietăţile în şedinţa Consiliului Local".

USR aminteşte că uşurinţa cu care se fac exproprierile se datorează unei inţiative liberale, făcute la cererea primarilor locali, astfel încât "de unde exproprierea era o excepţie strictă, exclusiv pentru proiecte majore, proiecte de importanţă naţională sau zonală, parlamentarii au transformat-o într-un instrument care poate fi deturnat: exproprierile se pot face pentru orice proiect pe care primarul sau şeful de judeţ le consideră importante". 

"În 2016, mai mulţi deputaţi PNL, la presiunea liderilor locali, propuneau o lege a exproprierilor (devenită Legea 233/2018) care, lăsată în mâna baronilor locali, se poate transforma într-un instrument abuziv. Practic, dreptul de proprietate este golit de garanţii şi este abandonat după bunul plac al şefilor locali. Consiliul Local poate decide să exproprieze terenuri întregi, să demoleze zeci de case, aşa cum se întâmplă astăzi, dacă s-a stabilit că proiectul este parte din strategia de "regenerare urbană", dacă viziunea edilului cere un parc în acel loc, ba mai mult, chiar şi atunci când un partener de casă al politicienilor locali îi convinge să demareze un parteneriat public-privat pe acea proprietate".
În context, deputatul USR Silviu Dehelean a anunţat că va depune în perioada următoare un proiect de lege care să restabilească statutul proprietăţii şi să restrângă cazurile pentru care excepţia exproprierii este permisă.

"Exproprierea nu trebuie să ajungă o decizie banală, cotidiană, ci una cu caracter excepţional. Până atunci, chiar dacă sunt o soluţie facilă, la îndemână, exproprierile în Oradea trebuie realizate doar ca ultimă alternativă, după ce au fost epuizate toate celelalte variante. În cazul parcărilor, exproprierea a 19 locuinţe este o soluţie rapidă şi nepotrivită, nu soluţia corectă!", consideră USR Bihor.

Citeşte şi:

Bătaie de joc în Consiliul Local Oradea: Expropriații din zona Cantemir au fost lăsați să vorbească doar după ce hotărârea a fost luată