Candidaţi PNL la alegerile europarlamentare din 26 mai, bihoreanul Vasile Blaga (foto) şi jurnalistul Rareş Bogdan au acuzat joi, la Oradea, conducerea PSD-ALDE de o retorică tot mai violentă împotriva protestatarilor, la fel ca în săptămânile premergătoare evenimentelor din 10 august 2018.

"Ministerul de Interne nu este la cheremul PSD"

Fost ministru de interne, Vasile Blaga i-a transmis actualei deţinătoare a funcţiei, social-democrata Carmen Dan, să nu îşi întărâte subordonaţii împotriva protestatarilor anti-PSD. "Îi atrag atenţia doamnei ministru Carmen Dan, referitor la declaraţia făcută zilele trecute la Oradea, că Ministerul de Interne nu este la dispoziţia niciunui partid politic şi nu este nici la cheremul PSD. Miniştrii vin şi pleacă, guvernele vin şi pleacă, dar instituţiile trebuie să rămână puternice", a spus Blaga.

Candidatul liberal a făcut referire la declaraţiile ministrului Carmen Dan care i-a ameninţat marţi, cu dosare penale, pe participanţii care au luat parte la protestele anti-PSD din Arad şi Iaşi. Ministrul a afirmat că poliţiştii şi jandarmii "vizionează imagini!" şi "identifică persoane" pentru a declanşa anchete pentru infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice.

"Nimeni până la domnia sa nu şi-a permis să facă astfel de declaraţii. O rog să îşi vadă de treabă şi să nu contribuie la slăbirea instituţiilor pe care le conduce. Nu poţi să asmuţi Poliţia împotriva oamenilor care au protestat liber", a spus Blaga.

Ca înainte de 10 august...

La rândul său, Rareş Bogdan (foto) a arătat că în ultimele săptămâni retorica liderilor PSD împotriva protestatarilor a devenit tot mai violentă, catalogându-i ca "golani", derbedei" sau "drogaţi", la fel ca în săptămânile care au prefaţat evenimentele din 10 august 2018, înăbuşită sângeros.

"Lucrul acesta mă duce pe scenariul din iulie - august 2018. Eram seară de seară pe televizor, vedeam cum creşte acestă retorică şi acum nu am cum să nu fac comparaţie", a spus Rareş Bogdan.

În acest context, candidatul a atras atenţia asupra unui proiect de modificare a Legii 2018/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei, iniţiat de PSD-iştii Carmen Dan şi Florin Iordache, care, deşi declarat neconstituţional şi lipsit de avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, a ajuns să fie adoptat tacit în Senat.

Rareş Bogdan a arătat că acest proiect de lege "extrem de periculos" conferă puteri sporite angajaţilor Ministerului de Interne. Astfel, Poliţia primeşte atribuţiuni pe linia terorismului, suprapunându-se atribuţiunilor SRI, pe linia neutralizării dispozitivelor radioactive, chimice sau abacteriologice, suprapunându-se MAPN şi ISU, şi pe linia pazei demnitarilor străini, preluând din atribuţiile SPP.

Putere pentru poliţişti

Mai mult, normativul înlocuieşte sintagma "indicii temeinice" cu "motive verosimile", ceea ce lasă loc de abuzuri, permite poliţiştilor să facă reţineri timp de 12 ore, deşi Codul de procedură penală limitează durata la 6 ore, lasă iniţierea de percheziţii corporale la aprecierea poliţistului, care primeşte dreptul de a uza de violenţă, folosind tonfe şi electroşocuri atunci când consideră de cuviinţă.

"Este un caz unic în Uniunea Europeană, care poate duce la abuzuri. Mergem pe prezumţia că majoritatea poliţiştilor şi jandarmilor sunt de bună credinţă, dar ce se va întâmpla cu ceilalţi?", a întrebat candidatul.

Rareş Bogdan s-a declarat convins că pe 10 august 2018 instituţiile statului au fost folosite ca "o armă politică", context în care întărirea puterii Poliţiei ar putea duce la încurajarea abuzurilor.

Timp de antenă pentru referendum!

Pe de altă parte, prezent la Oradea alături de candidaţii PNL, liderul partidului Ludovic Orban (foto) a amintit că odată cu alegerile europarlamentare va avea loc şi referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe tema Justiţiei.

Orban a făcut un apel la conducerea CNA să ţină cont de acest lucru şi să ofere timp de antenă partidelor pentru a-şi putea susţine poziţia. "Solicităm CNA-ului să repare gafa monumentală pe care a făcut-o de a nu aloca timp de antenă pentru referendum. Nu vreau să spun că CNA susţine bocoitul infractorilor din PSD şi ALDE şi, din acest motiv, le solicit să aloce timp de antenă".

Preşedintlee PNL a arătat că în prezent orice televiziune poate refuza difuzarea unui material referitor la referendum pe considerentul că CNA-ul nu a alocat timp de antenă.

Candidaţii liberali pentru alegerile europarlamentare se află pentru o zi la Oradea, unde de la ora 17:30 vor lua parte la un miting desfăşurat la sala Antonio Alexe.