Edilii orădeni au oroare de verde! Administraţia Domeniului Public va tăia anul acesta nu mai puţin de 200 de arbori maturi crescuţi între mormintele din cimitirul municipal.

"Vor fi tăiaţi 200 de arbori dintre morminte, iar în locul lor vor fi plantaţi alţii, pe marginea aleilor", a declarat directorul ADP, Liviu Andrica, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit directorului Andrica, marea defrişare va fi pusă în operă ca urmare a numărului mare de reclamaţii depuse de deţinătorilor de parcele din cimitir.

"Odată cu creşterea arborilor dintre morminte, rădăcinile lor provoacă fisurarea monumentelor funerare. Acesta este motivul pentru care avem un număr mare de cereri pentru tăieri din partea deţinătorilor parcelelor, deşi nu este obligaţia noastră. Oamenii vin şi reclamă: "Ne crapă monumentele!" Eu, cum nu am cu ce să îi tai, mă duc şi angajez aplinişti, o echipă costă 2.000 - 3.000 lei, şi mă mai trezesc că mai cade o creangă pe monument", a spus directorul ADP.

Fără arbori între morminte!

Liviu Andrica a justificat această măsură extremă luată în locul unei intervenţii punctuale asupra arborilor care afectează cavourile prin faptul că plantarea arborilor pe spaţiul dintre morminte este interzisă prin Regulamentul de funcţionare al cimitirului aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local 179 din 2012.

"Conform regulamentului, în cimitir se plantează arbori doar în jurul aleilor. A planta un arbore pe mormânt e ilegal, a planta între morminte e iarăşi ilegal" a spus directorul.

Andrica a încheiat spunând că "este vina noastră că nu i-am tăiat la timp". Asta în ciuda faptul că, judecând după dimeniuni, mulţi arbori condamnaţi la tăiere au fost sădiţi înainte de apariţia normativului.

În locul arborilor care vor fi doborâţi, ADP a comandat 700 de paltini de la o pepinieră din Turda. Dintre aceştia, 400 de arbori vor fi plantaţi pe marginea aleilor din cimitirul municipal, 200 la Grădina Zoologică, iar 100 la Adăpostul de câini, Grivei. Vor trece însă ani buni până când aceştia vor produce oxigen şi umbră la fel ca arborii maturi de astăzi...