Circa 20 de orădeni de etnie maghiară, majoritatea în vârstă, au plantat duminică seară 300 de flori în jurul statuii dramaturgului Szigligeti Ede din Piaţa Ferdinand.

Acţiunea de înfrumuseţare a oraşului în pregătirea galei de deschidere a festivalului Zilele Sfântului Ladislau, care va avea loc luni seară la Teatrul Regina Maria.

"Oamenii s-au mobilizat pe internet, s-au anunţat unii pe alţii, şi au participat voluntar la această acţiune civică de înfrumuseţare a oraşului. Am decis să facem această acţiune pentru că foarte multă lume critică modul în care arată Piaţa Ferdinand după mutarea tiselor de aici dar nimeni nu face nimic ca să se schimbe ceva în bine", a declarat Zatykó Gyula, principalul organizator al festivalului.

Florile plantate în faţa clădirii teatrului au fost donate de grădinarul Füzesi József din Diosig şi urmează să fie udate pe cheltuiala municipalităţii.

Pentru înfrumuseţarea Oradiei...

Acţiunea de duminică este prima dintr-un şir de evenimente similare care urmează să fie organizate în Oradea în perioada următoare.

"Vom înfiinţa o organizaţie cu denumirea Asociaţia Orădeană pentru Înfrumuseţarea Oradiei care va avea ca scop îmbunătăţirea imaginii oraşului. Asociaţia va organiza în toamnă plantări de pomi, în primăvară, plantări de flori şi se implica în salvarea patrimoniului construit din Oradea", a declarat Csomortányi István liderul organizaţiei judeţene a PPMT, organizatorul acţiunii de duminică.

Spre exemplu, asociaţia şi-a propus să salveze de la distrugere elementele de fier forjat de pe clădirile orădene precum şi piesele de secol XIX turnate în fontă cum ar fi cele care formează balustrada gardului din spatele Teatrului Regina Maria.