Ca în fiecare an, pe data de 26 a lunii iunie va fi sărbătorită Ziua Drapelului Național. Evenimentul de celebrare va începe la ora 10.30 cu oficierea slujbei de sfințire a drapelului național la Biserica cu Lună, urmată de deplasarea în alai pe platoul din fața Primăriei.

De la ora 11, aici vor fi întâmpinate oficialitățile, va fi prezentat onorul și va fi salutat drapelul de luptă.

În cadrul festivității, despre însemnătatea Zilei Drapelului Național va vorbi subprefectul Ion Iulius Delorean, potrivit unei informări trimise, luni, de Instituția Prefectului Bihor. Alături de acesta, la microfon va ajunge și un istoric local, numele nefiind menționat în comunicatul instituției.

În continuarea ceremoniei sunt programate, de la ora 11.15, primirea drapelului național și legarea acestuia de catargul de arborare, urmate de binecuvântarea drapelului și sărutarea acestuia de către oficialități.

După aceea, în centrul Oradiei va fi intonat imnului național al României, iar tricolorul va fi înălțat pe catarg.

Ceremonia se va încheia cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

Ziua Drapelului Național se sărbătorește pe 26 iunie din anul 1998. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.

Istoria Drapelului Naţional începe în 1834, când Alexandru Ghica Vodă domnitorul Ţării Româneşti a obţinut de la otomani învoirea "de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii", notează site-ul descopera.ro.

Steagul pentru corăbii avea două culori: galben şi roşu, iar cel al armatei trei: roşu, galben şi albastru şi un vultur la mijloc.

În timpul Revoluţiei din anul 1848, tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii, iar după abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu şi instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti, a fost promulgat decretul de instituire a Drapelului Naţional, tricolorul devenind în acest fel steagul naţional al tuturor românilor.

Iulia Vanţ
elevă