Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al judeţului Bihor au sărbătorit, vineri, Ziua Pompierilor din România. Le-au fost alături sute de bihoreni, copii şi adulţi deopotrivă, care au participat la activităţile menite să dezvăluie detalii din munca militarilor.

La sediul instituţiei, "Ziua Pompierilor" a început cu ceremonialul de comemorare a eroilor din Dealul Spirii şi a tuturor pompierilor căzuţi la datorie de-a lungul timpului. S-au depus coroane la Grupul Statuar al Pompierilor Bihoreni şi apoi a avut loc o şedinţă festivă în cadrul căreia s-au reamintit spiritul de sacrificiu şi actele de curaj ale predecesorilor.

În cadrul şedinţei festive au fost, de asemenea, înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, un ofiţer şi opt subofiţeri care au obţinut rezultate excepţionale în îndeplinirea atribuţiilor specifice şi un număr de 225 de angajaţi au fost citaţi prin Ordinul de zi pe inspectorat, în semn de apreciere pentru munca desfăşurată şi rezultatele profesionale obţinute, iar unui număr de 101 pompieri militari le-au fost decernate Diplome de mulţumire pentru fapte şi acţiuni meritorii desfăşurate atât în timpul orelor de serviciu, cât şi în timpul liber.

Lecţii pentru toţi

Pentru că şi-au deschis porţile, pompierii militari au primit vizita a sute de bihoreni. Cei mai curioşi şi entuziaşti au fost copiii, care au asistat la exerciţii demonstrative de stingere a incendiilor, de salvare de la înălţime a unei persoane rănite, de descarcerare şi acordare a primului ajutor calificat victimei unui accident rutier şi la prezentarea autospecialelor de intervenţie, a echipamentelor şi accesoriilor din dotarea inspectoratului.

De asemenea, invitaţii pompierilor bihoreni au participat la lecţii de acordare a primului ajutor calificat, în cadrul cărora până şi cei mai mici dintre vizitatori au pus în practică cunoştinţele teoretice asimilate, exersând împreună cu personalul ISU Crişana tehnicile învăţate.       

Nu au lipsit nici activităţile specifice de pregătire a copiilor, pe grupe de vârste, organizate de Serviciul Pregătire pentru Intervenţie şi Rezilienţa Comunităţilor, cu sprijinul pompierilor Detaşamentului 1 Oradea, de la ateliere de colorat planşe cu tematică specifică domeniului, la acţiuni de salvare de la înălţime a unei pisici de pluş ori de salvare din spaţii înguste a unui căţel de pluş, acţiuni la finalul cărora copiii au fost recompensaţi cu diplome "Pompierul Junior".

Totodată, cei mici, dar şi cei mari au poposit la panoul "Şi eu vreau să fiu pompier!", făcându-şi poze în echipamentul specific salvatorilor.

Prevenţia, cea mai bună salvare!

În plus, la atelierul "Învăţ să Previn", dotat cu materiale specifice de informare preventivă, cei prezenţi au fost familiarizaţi cu măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă, pompierii militari distribuindu-le vizitatorilor pliante şi broşuri şi explicându-le totodată modul în care trebuie să acţioneze pentru protejarea propriilor vieţi şi bunuri în cazul declanşării diferitelor tipuri de riscuri.

"Explorarea" îndeaproape a autospecialelor de intervenţie din dotarea subunităţilor şi refularea apei la ţintă s-au numărat printre momentele speciale trăite atât de copii prezenţi, care au avut astfel posibilitatea de a deveni pentru câteva clipe pompieri, cât şi de părinţii acestora şi de sărbătoriţii zilei, care au primit în dar, zâmbetele, aplauzele şi manifestările de bucurie ale micilor curajoşi.

Maior Camelia Roşca
Ofiţer Informare şi Relaţii Publice