În anul 2019, Grădina Zoologică din Oradea a fost vizitată de 130.273 de persoane, care au putut observa cele 850 de exemplare de animale din 175 de specii.

„Am încercat an de an să aducem două-trei specii de animale noi”, a declarat directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu Andrica, miercuri, într-o conferinţă de presă în care a prezentat un scurt bilanţ al activităţii de anul trecut.

Printre speciile aduse în 2019 la Zoo Oradea se numără o cămilă, lemuri bruni, canguri Bennett, oi cu coamă şi alpaca. Multe dintre aceste animale au venit de la grădina din Nyiregyháza, Ungaria, cu care Zoo Oradea colaborează foarte bine. „Ne dau animale de fiecare dată când au surplus”, a spus Andrica.

Colaborarea va continua şi în acest an, când Nyiregyháza ar urma să dea Oradiei o pereche de zebre. De asemenea, se poartă discuţii pentru o pereche de girafe, mamifere care n-au mai fost văzute niciodată în Zoo Oradea. Relocarea girafelor nu este o misiune simplă, însă, deoarece aceste specii nu pot fi aduse în baza simplei înţelegeri între două grădini zoologice, ci trebuie să aibă şi avizul autorităţilor europene, a explicat Andrica.

Directorul a mai spus că mutarea grădinii zoologice în pădurea de la Săldăbagiu de Munte, o dorinţă exprimată de el anul trecut, rămâne în continuare un vis. „Prima pădure, ca amplasament, spre Săldăbagiu este a comunei Borş, iar abia următoarea, care dă spre Ineu, este a Oradiei. Primarul Ilie Bolojan mi-a spus că discută cu primarul din Borş să găsească o soluţie să mutăm grădina în prima pădure, nu în cea a municipiului. Deocamdată, relocarea e la stadiul de vis”, a declarat Andrica.

Dacă va fi mutată în pădure, pe o suprafaţă mult mai mare decât cele 7,5 hectare pe care Zoo Oradea le are în prezent, grădina ar putea fi similară celei din Nyiregyháza, adică ar putea deveni un complex de aventură, care are pe lângă expoziţia de animale hoteluri, restaurante şi diverse jocuri şi activităţi în aer liber.