Elevii şcolilor din Toboliu şi Cheresig au avut, marţi, musafiri. Un grup de tineri din oraşul luxemburghez Ettelbruck au vizitat aceste şcoli, dar nu au venit cu mâna goală.

Ei au adus tablete, video-proiectoare, ghiozdane, rechizite, dar şi piese de mobilier ori haine pentru elevii mai sărmani din cele două şcoli.

Educaţie pentru viaţă

Senada, Luxemburg"Noi suntem norocoşi, pentru că guvernul finanţează fără zgârcenie educaţia. Şcolile noastre sunt dotate cu aparatură modernă şi cu toate materialele didactice necesare. Anul trecut, când printr-un proiect Erasmus am cunoscut elevi din Bihor şi am aflat că aici lucrurile nu stau prea bine, am decis să ajutăm", a declarat Senada Bobar (foto), liderul echipei venite din Luxemburg, pentru BIHOREANUL.

Voluntarii care au adus donaţii în Bihor sunt membri ai Centrului de Tineret Nordstadjugend asbl, din oraşul Ettelbruck, un loc unde adolescenţii participă la activităţi care nu se predau la şcoală, precum lecţii de gătit, de antreprenoriat ori de scris CV-uri. "Îi pregătim pentru viaţă cu lucruri care, din cauza programei şcolare, nu le pot învăţa în şcoală", a explicat Senada.

TIR la superpreţ

Timp de trei luni, tinerii luxemburghezi au adunat donaţii, din şcolile lor, dar şi de la prieteni sau rude. "Au pus flyere în şcoli, spunând că adună orice material didactic de care profesorii sau elevii nu mai au nevoie. Au vorbit cu directorii şcolilor, cu prieteni de-ai lor, dar au dat şi anunţuri în ziare locale şi la un radio regional", a precizat liderul echipei.

În total, tinerii au umplut un TIR cu donaţii, de la piese de mobilier pentru şcoli, la videoproiectoare, tablete iPad, dar şi obiecte mai puţin valoroase, însă importante pentru actul educaţional: cărţi în engleză, franceză şi germană, stilouri, caiete, ghiozdane.

tablete, toboliu

"Profesorii şi elevii au donat ce au putut, ce nu le-a mai trebuit, dar şi bani. Aşa am strâns şi fondurile necesare pentru a aduce donaţiile în România, dar şi aici am avut noroc. Ne-a ajutat o firmă de transport din Luxemburg, dar cu patroni români, care ne-a cerut doar 800 de euro pentru această călătorie", a explicat Senada. Graţie acestei economii făcute, voluntarii au mai rămas cu 1.000 de euro şi au decis că îi vor folosi tot în folosul unei şcoli din Bihor: vor cumpăra o tablă smart şi dotată cu un soft educaţional, de data aceasta pentru Şcoala Oltea Doamna.

Cadouri binevenite

Delia Sim, director CheresigTIR-ul cu donaţii a ajuns la Toboliu şi la Cheresig săptămâna trecută, înaintea voluntarilor, iar obiectele au fost deja distribuite. Potrivit directoarei Delia Sim (foto), ghiozdane, rechizite şi haine au fost împărţite elevilor care provin din familii cu venituri modeste, în timp ce aparatele şi piesele de mobilier au fost duse în sălile de clase din cele două şcoli, părţi ale aceleiaşi unităţi de învăţământ.

"Suntem la doar 20 de kilometri de Oradea, dar aici sunt mulţi părinţi fără un loc de muncă şi copii cu posibilităţi reduse. Mulţi dintre elevii noştri nu au acasă un calculator sau conexiune la internet", a declarat Sim, pentru BIHOREANUL. La şcolile din Cheresig şi Toboliu învaţă, în total, 151 de elevi.

Distracţie la şcoală

Tabletele şi videoproiectoarele vor fi folosite de profesorii şcolii, la predarea interactivă a lecţiilor. Marţi, voluntarii luxemburghezi au şi ajutat la instalarea aparaturilor. "La noi, toţi elevii au tablete la şcoală, e ceva obişnuit", a precizat Sanel, unul dintre voluntarii luxemburghezi.

Sara, LuxemburgÎn grupul voluntarilor s-a regăsit şi Sara Michelini (foto), o tânără din 15 ani născută în Luxemburg, cu o mamă româncă şi un tată italian. Fata vorbeşte limba română, chiar dacă n-a venit în România decât în vacanţe. "Am adunat donaţii de la profesori, colegi, prieteni. Mă bucur că am putut să ajutăm", a spus adolescenta.

În plus, marţi, luxemburghezii au avut în program diferite activităţi cu elevii din Toboliu, ajutaţi şi de o voluntară a asociaţiei Pro Time-R din Oradea, Diana Curt, elevă la Colegiul Mihai Eminescu.

Străinii au pictat un copac al prieteniei pe unul dintre pereţii şcolii, iar elevii au fost invitaţi să-l decoreze cu amprentele mâinilor. De asemenea, împreună au participat la mai multe jocuri.

Voluntari din Luxemburg