Un boboc al Universităţii din Oradea a impresionat juriul celei de-a XV-a ediţie a Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, desfăşurat la sfârşitul lunii noiembrie. Student în anul I la specializarea Informatică a Facultăţii de Ştiinţe, Darius Mnerea a obţinut la acest concurs premiul I pentru Hector, un sistem de inteligenţă artificială.

Marţi, în sala de conferinţe a Bibliotecii Universităţii, Darius Mnerea şi-a prezentat invenţia în faţa profesorilor, colegilor şi a rectorului Constantin Bungău. "Am dorit să ţinem un astfel de curs ca să înţelegeţi că şi din anul I puteţi crea", le-a spus studenţilor decanul Facultăţii, Sanda Filip.

Asistentul viitorului

Modest şi foarte glumeţ, Darius a explicat că l-a creat pe Hector, cum şi-a "botezat" creaţia, inspirându-se din modelul Jarvis, din pelicula "Iron Man". Asemenea personajului din film, Hector este un asistent virtual, pe care studentul orădean l-a realizat în acest an, lucrând şi câte 16 ore pe zi.

"Este o replică la o scară mai mică a unui sistem de inteligenţă artificială", a explicat tânărul. Concret, Hector este o aplicaţie care răspunde la orice întrebare, afişează cele mai importante ştiri şi, de altfel, orice alte informaţii cerute de "stăpân", şi rulează aplicaţiile dorite de acesta. "Este un asistent care poate automatiza o casă, transformând-o în smarthouse", a spus Darius. Practic, Hector poate prelua controlul asupra oricărui dispozitiv inteligent şi, de asemenea, el însuşi poate fi controlat de la distanţă, printr-un telefon mobil. De asemenea, el poate detecta feţe, forme – de exemplu, o minge – sau mişcări ale mâinilor.

"Învaţă din mers"

Hector are şi răspunsuri la numeroase întrebări, fie că le primeşte în scris, fie că îi sunt spuse pe cale orală. Asemenea sistemelor din telefoanele mobile, Hector foloseşte internetul pentru a furniza informaţiile cerute. De pildă, dacă îi ceri informaţii despre Oradea, Hector vorbeşte despre localizarea geografică a oraşului, dar şi despre numărul de locuitori ori alte detalii asemănătoare.

"Sistemul de inteligenţă artificială creşte, învaţă din mers", a explicat creatorul lui Hector. Darius a mai spus că Hector stochează toate informaţiile colectate de pe internet, astfel că, întrebat din nou despre Oradea, de exemplu, nu va avea nevoie de o conexiune la internet pentru a putea răspunde.

Colegii lui Darius au putut testa chiar ei funcţia, întrebându-l pe Hector de unde pot cumpăra o pizza ori cum funcţionează creierul lui. La această ultimă întrebare, extrem de amabil şi respectuos, aplicaţia a explicat că foloseşte limbaje specifice programării.

Hector ştie însă şi să glumescă: pentru a arăta că este disponibil pentru discuţii, le-a spus tinerilor "Altă întrebare!", avertizând totodată că citează dintr-un clasic în viaţă. O aluzie, desigur, la fostul ministru al Justiţiei, Florin Iordache.

Multiple premii

Studentul orădean a fost felicitat de profesorii săi şi de rectorul Constantin Bungău. "Deşi nu sunt specialist, am apreciat foarte mult această aplicaţie. Cred că ai putea să dai şi lecţii de design pe zona de IT, văd că ai talent. Cred că pe viitor va avea succes Hector", a spus rectorul.

Totodată, Bungău a vrut să afle de la Darius ce are nevoie pentru a putea lucra din laboratoarele Universităţii. "Vreau să ai toate condiţiile necesare pentru a dezvolta această aplicaţie", a mai spus rectorul.

Pe lângă recentul premiu câştigat la Salonul Naţional de Inventică, Darius Mnerea mai are în palmares şi alte reuşite, pentru alte invenţii din zona IT: premiul I la etapa naţională a concursului Informatrix, secţiunea Computer Art, medalia de argint la etapa internaţională a concursului Informatrix, secţiunea Computer Art, şi menţiune la a XI-a ediţie a "Salonului Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret", secţiunea Tehnologia Informaţiei.