Roboţii creaţi de liceenii de la Colegiul Onisifor Ghibu au fost premiaţi în Coreea de Sud, la un concurs internaţional de robotică desfăşurat în perioada 27 şi 30 septembrie. Elevii au creat un exoschelet de reabilitare medicală.

Clubul orădean de robotică a fost invitat să participe la concursul din Coreea de Sud, dedicat elevilor, în luna mai, după ce asistent managerul IROC (International Robotic Olympiad Committee), Yura Ha, a participat la cea de-a IX-a ediţie a concursului Robotics Championship organizat de clubul studenţesc Robotics Oradea, desfăşurat la Era Park.

Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri de reprezentanţii Robotics Club Oradea, colegiul nu a putut să finanţeze deplasarea tinerilor în Coreea de Sud, aşa că liceenii au apelat la ajutorul clubului studenţesc, care au strâns finanţări de la mai multe firme orădene.

"Pregătirea a fost intensă, elevii petrecând zile şi nopţi în laboratorul Departamentului de Mecatronică al Universităţii din Oradea sub mentoratul inginerului Flaviu Birouaş şi masterandului Daniel Anton. De la ideea în sine până la robotul funcţional, aplicaţia a fost făcută într-un timp record, iar ultimele asamblări şi linii de cod s-au finalizat chiar în Corea de Sud cu câteva ore înainte de participare", se arată în comunicat.

Echipa care a participat la concursul din Coreea de Sud a fost formată din liceenii Cătălin Mociar, Andrei Iuhas şi Ştefan Szabo, alături de cei doi mentori.

Orădenii au participat la proba Robo Scholar pentru care trebuiau să creeze un robot pentru domeniile alimentaţie, îngrijiri medicale, educaţie, dezastru de incendiu sau aerospaţial.

Echipa a ales să construiască un exoschelet de reabilitare medicală, care a fost jurizat de trei profesori universitari din Coreea de Sud, în faţa a peste 400 de participanţi. Pentru robotul lor, elevii orădeni au fost premiaţi cu medalia de argint.

"Din convorbirile pe care le-am avut cu organizatorii olimpiadei de robotică din Coreea de Sud, am aflat că la ei este la fel ca la noi, adică la liceu nu se fac cursuri de robotică, nu sunt profesori specializaţi, laboratoare şi nici nu sunt susţineri financiare din partea şcolii pentru domeniul roboticii. Elevii învaţă robotică după orele de program în centre dedicate, similar cum facem la Robotics Club Oradea, doar că la ei aceste centre sunt peste tot în ţară", a spus Daniel Anton, potrivit comunicatului.