Circa 300 de copii de la centrele de educaţie incluzivă din Bihor și asociații care susțin copii cu dizabilități au învăţat, timp de două luni, să creeze scenete de teatru de păpuşi şi să lucreze împreună în cadrul proiectului "Marionete la şcoală", care a ajuns zilele trecute la final.

Proiectul, care a demarat în urmă cu cinci luni, a fost desfăşurat de Fundaţia Culturală Festivalului Internaţional de Teatru Oradea şi co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Scopul organizatorilor a fost ca zeci de copii defavorizaţi şi cu cerinţe speciale să înveţe să lucreze împreună prin jocuri.

Potrivit unui comunicat de presă, este vorba despre aproximativ 300 de elevi atât din şcoli primare cât şi din şcoli gimnaziale de la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă "Orizont" Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea, Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă nr. 1 Popeşti, cu sediile din Popeşti şi Marghita, şi Asociaţia "PRIETENIA" Popeşti.

Copiii au fost grupaţi în echipe de câte 10 - 20 de elevi şi au participat la zece ateliere de teatru de păpuşi, coordonate de actorii Zentania Lupşe, Florian Silaghi, Alexandru Pop şi Andrei Fazecaş.

În cadrul atelierelor aceștia au primit 15 marionete şi decoruri cu mai multe locații. Cei mici au creat poveşti cu părinți, copii, tocilari, rapperi, profesori, hoţi, bunici, cântăreţi, poliţişti, spiriduşi şi chiar marţieni.

"Marionetele au prins viaţă în decorurile pictate, care ne trimit cu gândul la locaţii pe care participanţii le-au recunoscut cu uşurinţă: Piaţa Unirii din Oradea, Cetatea Oradea, o sală de clasă, curtea şcolii, o cameră de copil, parcul de joacă, Poiana Ponor din Apuseni sau un cabinet de consiliere", se arată în comunicatul de presă.

În scenete au fost abordate teme precum relaţiile de prietenie, modelele parentale, gestionarea conflictelor şi a emoţiilor, toleranţa şi relaţionarea cu oamenii din jur.

Pe tot parcursul atelierului, copiii au fost instruiţi şi supravegheaţi de doctorul Claudia Bacter, de la Asociaţia Charis, partener în proiect.

În prima fază a proiectului, în luna februarie, responsabilul artistic al proiectului, actorul păpuşar Florian Silaghi, a plecat în Cehia pentru a fi instruit de Compania Karromato. Acesta a învăţat să construiască marionetele cu tijă în miniatură şi să le mânuiască.

Următoarea etapă a proiectului a fost cea artistică. Cea care le-a dat viaţă marionetelor şi a creat decorurile a fost Oana Cernea, iar Răzvan Chendrean s-a ocupat de sculptură şi butaforie, adică la construirea obiectelor din recuzită.

Pentru că proiectul a fost un succes, Asociaţia Mini Reactor din Cluj-Napoca a preluat şi ea ideea, astfel că săptămâna viitoare se vor organiza două ateliere de teatru de păpuși la centrul asociaţiei.