Trei dascăli bihoreni care predau în străinătate au fost decoraţi de preşedintele Klaus Iohannis cu ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Cavaler.

Două dintre cadrele didactice omagiate predau în Micherechi, un sat românesc din Ungaria. Simina Gherţan este profesoară de limba română și de engleză la Grădiniţa bilingvă româno-maghiară, iar Mihaela Baicu la Şcoala generală bilingvă de naţionalitate română. În urmă cu patru ani, BIHOREANUL le-a prezentat povestea, arătând că Mihaela şi Simina, plătite deopotrivă de Ministerul Educaţiei şi de Primăria Oradea, sunt îndrăgite de elevii lor, dar şi de comunitatea în care s-au mutat. Originare din Salonta, respectiv Beiuş, cele două profesoare locuiesc în timpul săptămânii în Micherechi, iar în weekend vin acasă.

Totodată, Iohannis a conferit ordinul Meritul pentru Învăţământ în grad de Ofiţer şi Şcolii generale bilingve de naţionalitate română din Micherechi, condusă de prof. Ana Ruja.

Marius MiheţCel de-al treilea profesor decorat de Iohannis este Marius Miheţ (foto), lector universitar la Universitatea "Comenius" din Bratislava, Slovacia, unde predă limba română. De asemenea, Miheţ predă la Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea.

Toate aceste distincţii au fost aprobate prin Decretul 1022/2019, publicat în Monitorul Oficial la finalul lunii noiembrie. În total, prin acest decret, au fost decoraţi 35 de profesori.

Ordinul Meritul pentru Învăţământ este o decoraţie care se poate acorda cetăţenilor români sau străini, personal didactic, de cercetare ştiinţifică şi alte categorii de personal, care au merite deosebite în dezvoltarea învăţământului de diferite tipuri, niveluri şi forme de organizare şi în cercetarea ştiinţifică sau au contribuit la strângerea legăturilor dintre instituţiile de învăţământ din străinătate şi cele din România. Însemnul ordinului este o cruce cu braţele egale, confecţionată din argint, emailată alb, având aplicată în centru o torţă aprinsă, iar printre braţe are petrecută o cunună din frunze de laur.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Români cu suflet maghiar: Statul Român a mutat două profesoare din Bihor în Ungaria, ca să-i înveţe pe copii... limba română (FOTO)"