Universitatea din Oradea a deschis marţi, anul universitar 2019-2020, printr-o ceremonie care a avut loc la sala de sport din campus şi la care au participat boboci emoţionaţi, părinţi bucuroşi şi profesori ai facultăţilor orădene.

La prezidiu au stat prorectorul Ligia Burtă (care a fost şi amfitrionul evenimentului), rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului academic, Aurel Căuş, viceprimarul Oradiei, Florin Birta, episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, vicepreşedintele CJ Bihor Traian Bodea, preşedintele studenţilor orădeni, Alin Cîndea, şi boboaca Ioana Sandu, de la Facultatea de Arte.

Deşi în alţi ani participa la aceste eveniment, episcopul ortodox Sofronie Drincec a lipsit de această dată. De asemenea, au fost prezenţi mai puţini politicieni decât în alţi ani. Pesemne că s-au lămurit că tinerii nu le mai cred promisiunile...

Mai mulţi în campus

"Noi, profesorii, suntem la fel de liberi ca voi, pentru că lucrând cu voi, întinerim", a spus prorectorul Ligia Burtă, înainte de a-i ruga pe toţi bobocii din sală să se ridice în picioare, pentru a fi aplaudaţi de toţi cei prezenţi.

Aşa cum obişnuieşte în fiecare an, rectorul Constantin Bungău a prezentat, în debutul discursului său, un scurt bilanţ şi noutăţile din acest an. "Cifrele din acest an sunt foarte promiţătoare pentru Universitate. Avem o creştere în medie de 10% pe Universitate la studii de licenţă, chiar unele din facultăţi depăşind acest procent. Astfel, la programele de licenţă avem 3.850 de boboci, la master 1.479 în anul I şi 162 de boboci doctoranzi", a declarat rectorul. Din sală, el a fost însă auzit mai greu, deoarece sistemul de sonorizare a dat chix de câteva ori. 

Şeful Universităţii a mai spus şi că, din totalul de aproximativ 17.000 de studenţi, 1.021 sunt străini provenind din ţări precum Germania, Belgia, Turcia, Siria, Australia, Ungaria ori din Africa. 

Universitatea, în şantier

Tot în discursul său, rectorul a precizat şi următoarele investiţii care vor avea loc în campus. "Ne mândrim atât cu un număr însemnat de studenţi, dar şi cu atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea campusului. Avem în acest moment proiecte contractate sau în fază de prefinanţare în valoare de peste 120 milioane de lei. În acest an universitar, vom executa lucrări la un număr de nouă clădiri ale Universităţii şi vom demara sau continua construirea a şase clădiri noi pentru Universitate. Dintre acestea, trei sunt în parteneriat cu Primăria Oradea - două cămine studenţeşti şi un centru de transfer tehnologic, o clădire nouă pentru un parc tehnologic şi reabilitarea unei clădiri din campusul Farmacie, în colaborare cu Consiliul Judeţean", a mai spus Bungău.

"Confirm că niciodată în istoria ei Universitatea din Oradea nu a mai beneficiat de atâtea proiecte de infrastructură", a mai adăugat rectorul.

Şi viceprimarul Florin Birta a vorbit despre lucrările la campusul şcolar, care ar trebui să înceapă din primăvară. "Un oraş puternic nu poate exista fără o universitate puternică. Le mulţumesc celor din administraţie că au acceptat să colaboreze cu Primăria şi împreună vom dezvolta campusul şcolar integrat. Asta înseamnă că în primăvară vor începe lucrările la cele două centre de cazare şi sper că în 2021 nu vor mai fi probleme de cazare la Universitatea din Oradea", a spus viceprimarul.

Primii studenţi premiaţi

Preşedintele Senatului Universităţii, Aurel Căuş, le-a spus bobocilor despre cât de importantă este colaborarea dintre profesori şi studenţi. "Noi nu vindem talent, dar încercăm să le şlefuim, noi nu oferim informaţii, ci încercăm să vă facem pe voi să discerneţi infromaţiile corecte din mediile în care trăiţi", a spus Căuş.

Un discurs interesant a fost şi cel al boboacei Ioana Sandu, care a intrat cu media 10 la Facultatea de Arte. "Toţi profesorii îmi spuneau să merg la Cluj, la Timişoara, dar când am văzut expoziţiile studenţilor orădeni şi am stat să vorbesc cu ei, mi-am zis că aici este locul meu", a recunscut tânăra studentă.

Festivitatea s-a încheiat cu premierea simbolică a studenţilor care au fost primii la admitere, la fiecare facultate în parte. Fiecare dintre ei a primit de la decan un carnet de excelenţă şi o floare. Printre aceşti boboci premiaţi s-a numărat şi un tânăr din Germania, care a intrat cu media 10 la Facultatea de Medicină.