Dintre toți elevii înscriși la examenul de Bacalaureat în Bihor, trei adolescente au strălucit, obținând note maxime. Este vorba despre gojdista Antonia Hoza și de absolventele Colegiului Eminescu, Renata Rîmbu și Anamaria Muntean.

Fetele au excelat pe parcursul liceului la mai multe olimpiade, iar acum se pregătesc să studieze în Cluj şi în Amsterdam.

Renata Rîmbu - şefă de promoţie

Absolventă de filologie bilingv-engleză la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", Renata Rîmbu a vrut timp de mai multă vreme să urmeze o carieră în teatru, dat fiind faptul că mama ei este actriţa şi regizoarea Elvira Rîmbu, managerul Teatrului Regina Maria. De altfel şi tatăl fetei este un artist de renume, fiind vorba despre Romeo Rîmbu, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Oradea.

Încă din primii ani de liceu, Renata a participat la mai multe olimpiade, cel mai bun rezultat obţinându-l la Olimpiada "Limba ca abilitate de viaţă", la care a participat în clasa a X-a, ajungând până la etapa internaţională, care s-a desfăşurat la Bucureşti şi unde s-a clasat în top zece. De altfel, zecista a fost şi şefă de promoţie a liceului, terminând cu media 9,99. "O singură medie am avut de 9, în clasa a IX-a, la Fizică", a explicat, pentru BIHOREANUL, Renata.

Cât despre examenul maturităţii, recunoaşte că s-a pregătit mult, încă de când a început clasa a XII-a. "M-am pregătit constant, învăţând în fiecare zi la materiile de bază. Am plecat de la fiecare probă de Bacalaureat cu zâmbetul pe buze şi mi-am anunţat părinţii că voi lua peste 9.50 la toate, dar nu mă aşteptam să iau 10 la toate, pentru că depinde şi cum interpretează fiecare corector", a povestit tânăra. După ce a aflat veştile, Renata a ieşit cu colegii să se bucure împreună de rezultate.

Zecista nu va rămâne să studieze în România, ci va pleca, încă din august, în Olanda. "Am fost admisă la o facultate în Amsterdam, unde voi studia Studii Europene, sunt pasionată de domeniul acesta. Voi pleca încă din august deoarece la ei anul universitar începe în septembrie", a explicat adolescenta.

Gojdistă cu stil

Antonia Hoza este singura elevă de la Colegiul Naţional "Emanuil Gojdu" care a reuşit să obţină nota maximă, la care recunoaşte că nu se aştepta, chiar dacă s-a pregătit intens. "Am fost sceptică, şocată, bucuroasă, am trecut prin atâtea stări! Sunt foarte fericită! Toată ziua astăzi am sărbătorit cu colegii şi m-au sunat cunoscuţii, mă bucur că munca mea din acest an a dat rezultate!", a povestit, la solicitarea BIHOREANULUI, Antonia.

Absolventă de ştiinţe sociale, adolescenta s-a pregătit intens la Limba şi literatura română şi la Istorie pe tot parcursul anului. "Am fost şi la ore în particular, atât la Limba română şi Istorie, cât şi la Logică, materia pe care am ales-o la cea de-a treia probă a examenului scris", a explicat aceasta.

De altfel, pentru a se putea concentra pe probele scrise ale Bacalaureatului, Antonia a ales să susţină, din timp, examenul Cambridge (care poate înlocui, şi în cazul acesta a şi făcut-o, proba de competenţe lingvistice la Limba Engleză) şi a înlocuit, pe aceeaşi reţetă, proba de competenţe digitale cu examenul ECDL.

În viitor, tânăra se vede lucrând în magistratură. "Am ales să merg mai departe la Cluj, la Facultatea de Drept a Universităţii "Babeş-Bolyai". Mereu am fost pasionată de asta, aşa că am să-mi urmez visul!", a spus Antonia.

Încă o zecistă la Eminescu

Cea de-a treia zecistă din Bihor este orădeanca Anamaria Muntean, absolventă de filologie bilingv-engleză, la Colegiul Mihai Eminescu, la fel ca Renata Rîmbu.

În lipsa unei reacţii din partea absolventei, BIHOREANUL a aflat de la diriginta acesteia că a fost o elevă eminentă pe tot parcursul celor patru ani de liceu. "Chiar dacă nu i-am fost dirigintă decât în clasa a 12-a, ştiu că Anamaria a fost premiantă încă din clasa a IX-a, iar în ultimul an a reuşit să încheie cu nota 10", a spus prof. Liliana Ardelean.

Zecista s-a făcut remarcată în faţa profesorilor şi prin lucrurile de care era pasionată. "Mi-a prezentat o lucrare de zece pagini despre Sherlock Holmes. Am fost foarte impresionată de cum a analizat ea o metodă folosită de detectiv", a povestit diriginta.

Pe lângă asta, Anamaria a fost şi singura din clasă care a reuşit să obţină nivelul maxim la examenul Cambridge, care şi în cazul ei a înlocuit proba competenţelor lingvistice la limba engleză.

Potrivit dirigintei, Anamaria Muntean se pregăteşte să plece la facultate în Cluj.