Primăria Oradea a anunţat, marţi, că începe construcţia unei creşe şi grădiniţe pentru copiii celor aproape 5.000 de angajaţi din Parcul Industrial I.

Grădiniţă de 5 milioane 

Grădiniţa va fi construită pe str. General Gheorghe Mărdărescu nr. 12, termenul de execuţie prevăzut în contract fiind de 24 luni. Valoarea contractului este de 5.017.483,09 lei, fără TVA. Finanţarea investiţiei - care va asigura dotările şi echipamentele aferente atât pentru spaţiile  nterioare, cât şi pentru cele exterioare - se face din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

"Având în vedere că în Parcului Industial I Oradea îşi desfăşoară activitatea 45 companii cu un număr de 4.943 angajaţi, Primăria Oradea a realizat toate demersurile necesare pentru construirea unei grădiniţe în Parcului Industial I, astfel încât angajaţii să aibă posibilitatea să-şi aducă copiii la creşă şi grădiniţă în apropierea locului de muncă", se arată în comunicatul municipalităţii.

La finalul anului trecut, municipalitatea a semnat contractul privind serviciile de proiectare şi execuţie de lucrări pentru construirea creşei şi grădiniţei, cu echiparea infrastructurii educaţionale pentru educaţia timpurie antepreşcolară şi preşcolară, cu asocierea formată din Drum Asfalt (lider de asociere), Trameco şi Novartis. Procesul verbal de predare-primire a amplasamentului a fost semnat luni, 3 iunie.

Locuri pentru 120 de copii

Prin construirea clădirii se vor asigura locuri pentru un număr de 120 de copii, dintre care 40 de locuri pentru învăţământul antepreşcolar şi 80 pentru învăţământul preşcolar.

Investiţia "va duce la creşterea egalităţii de şanse şi de gen prin  sprijinirea revenirii în câmpul muncii a părinţilor, în majoritatea cazurilor mamele fiind cele care părăsesc piaţa forţei de muncă pentru perioade semnificative", au transmis reprezentanţii Primăriei.

Un chestionar realizat în 2016 arăta că angajaţii companiilor din Parcul Industrial consideră oportună o astfel de investiţie. Cât despre programul grădiniţei, cele mai multe companii îşi doresc ca acesta să fie prelungit, chiar până la ora 18.

Zone separate

Imobilul va avea parter şi un etaj, funcţiunile fiind separate atât pe niveluri cât şi în cadrul aceluiaşi nivel şi anume: creşa va avea acces separat faţă de grădiniţă şi se va întinde doar la parter, pe aproximativ o jumătate din suprafaţă, împreună cu spaţiile conexe dedicate (cabinet medical şi izolator). Grădiniţa se va întinde atât pe parter cât şi pe etaj, accesul făcându-se separat.

Spaţiile dedicate zonei administrative şi de birouri vor fi grupate şi poziţionate în capătul holului principal pentru a facilita accesul personalului grădiniţei/creşei atât la sălile de grupă, cât şi la spaţiile de joacă exterioare. Fiecare zonă importantă - zona de grădiniţă, zona de creşă şi zona administrativă - se vor putea izola una faţă de cealaltă şi sunt dotate cu accese separate.