Sub semnătura edilului Ilie Bolojan şi a directorului economic Eduard Florea, Primăria Oradea a comunicat UDMR Bihor că nu va da curs solicitării de a înfiinţa o nouă şcoală cu predare în limba maghiară.

Aşa cum BIHOREANUL a scris, în luna septembrie, liderii UDMR Bihor şi ai bisericilor maghiare din Oradea au cerut Primăriei înfiinţarea Şcolii Sigismund de Luxemburg prin "dezlipirea" claselor maghiare de la patru şcoli: Dimitrie Cantemir, Nicolae Bălcescu, Lucreţia Suciu şi Ioan Slavici.

Motivul invocat în cererea transmisă Primăriei a fost că pe malul stâng al Crişului nu există nicio şcoală ungurească, toate cele patru aflându-se pe malul drept. Totuşi, solicitanţii nu ar fi vrut ca respectivele clase să se mute efectiv din şcolile în care funcţionează în prezent, cerând, aşadar, doar să preia conducerea şi gestionarea acestor elevi şi profesori.

Decizie unanimă

Pe 6 noiembrie, Primăria a transmis Uniunii o adresă prin care respinge solicitarea, pe motiv că cele patru şcoli vizate de schimbare nu sunt de acord. Pentru a avea "un punct de vedere obiectiv", primarul Bolojan a cerut Consiliilor de Administraţie de la cele patru şcoli vizate să spună dacă sunt de acord sau nu ca clasele lor cu predare în limbă maghiară să fie preluate de o nouă unitate de învăţământ.

În unanimitate, conducerile celor patru şcoli au respins ideea, transmiţând Primăriei adrese care confirmă că în şedinţele Consiliilor s-a decis că nu susţin o asemenea iniţiativă.

"În urma dezbaterilor, unităţile de învăţământ menţionate şi-au exprimat unanim dezacordul, votând împotriva propunerii de reorganizare a reţelei şcolare, respectiv împotriva înfiinţării unei noi unităţi de învăţământ cu personalitate juridică în care să fie transferaţi elevii care studiază la secţia maghiară din cadrul celor patru unităţi şcolare menţionate anterior, şi divizării celor patru unităţi de învăţământ, astfel încât elevii de la secţia maghiară să fie cuprinşi la o altă unitate de învăţământ", se arată în adresa Primăriei.

Listă de motive

Documentul înşiră şi principalele argumente invocate de Consiliile de Administraţie, mai precis dorinţa de a evita segregarea şi discriminarea în mediul şcolar, promovarea interculturalităţii, prevenirea absenteismului şi abandonului şcolar, buna convieţuire între secţiile de română şi de maghiară în derularea de proiecte şi activităţi, vulnerabilitatea cadrelor didactice şi respectarea legilor în vigoare privind susţinerea interesului elevilor.

Totodată, arată Primăria, înfiinţarea unei noi unităţi şcolare cu predare în limba maghiară ar duce la diminuarea numărului de elevi din actualele unităţi şi a normei didactice a cadrelor care predau la ambele secţii.

"În spiritul unităţii, prin diversitate, este în interesul elevilor care provin din familii de etnie maghiară să înveţe mai uşor limba română într-o comunitate şcolară cu ambele limbi de predare", se mai arată în document.

Primăria Oradea a respins şi propunerea UDMR Bihor ca clasa vocaţională cu predare în limba maghiară de la Colegiul Iosif Vulcan să fie mutată la Liceul Ady Endre, bazându-se tot pe un punct de vedere al şcolii. Mai mult, conducerea Colegiului Iosif Vulcan i-a chestionat nu doar pe dascăli, ci şi pe părinţi, arătând că nimeni nu îşi doreşte această mutare.

Citeşte pe această temă şi articolul: "Vor să se separe! Liderii UDMR Bihor şi ai bisericilor maghiare din Oradea cer înfiinţarea unei noi şcoli ungureşti"