Proiectul privind construirea unui şcoli noi în zona parcului Adona pentru copiii din cartierele Nufărul şi Grigorescu a închis spiritele în şedinţa de miercuri a Consiliul Local Oradea.

"De ce la Ghibu?"

La două săptămâni după ce au trântit la vot proiectul privind rezervarea unui teren din zona Parcului Adona pentru construirea unei şcoli dedicate copiilor din cartierele Nufărul şi Grigorescu, consilierii locali ai UDMR şi PSD s-au opus din nou iniţiativei municipalităţii.

Reprezentanţii opoziţiei au refuzat să voteze proiectul de hotărâre pe considerentul că, prin proiect, viitoarea şcoală ar urma să fie arondată Liceului Teoretic "Onisifor Ghibu" şi nu Şcolii Gimnaziale Dimitrie Cantemir.

În mod surprinzător la baza votului negativ a stat tocmai fostul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Nicolae Avram (foto). "Eu nu contest că infrastructura şcolară trebuie dezvoltată, dar nu înţeleg de ce această construcţie trebuie arondată liceului Onisifor Ghibu", a spus social-democratul.

Consilierul a lăsat să se înţeleagă că viitorul corp de clădire va fi alocat liceului pentru că acesta este condus de un apropiat al PNL. "De ce la Ghibu? Doar pentru că directorul este...?", a întrebat Avram fără a-şi duce acuzaţia la bun sfârşit.

Fostul inspector general a argumentat că, de vreme ce străzile din cartierul Grigorescu sunt arondate în timpul alegerilor Şcolii Gimnaziale Dimitrie Cantemir, şi noul corp de clădire ar trebui să îi revină acesteia.

"Întâi să fie construită!"

În replică, primarul Ilie Bolojan a arătat că deocamdată Consiliul Local e chemat doar să aprobe unele măsuri cu privire la terenul de peste drum de Grădiniţa 56, construită de Primărie, pe care va fi construită şcoala pe viitor. Parte din suprafaţa de 15.630 metri pătraţi, situată în zona străzilor Tompa Mihály, Liszt Ferenc şi Parcul Adona, necesară investiţiei, ar urma să fie expropriată.

"Problema principală este de a construi o clădire cu destinaţie şcolară în zona Nufărul şi doar a doua problemă este cui îi va fi arondată şi cine va fi director. Observ că colegul nostru este preocupat de partea a doua. Noi suntem preocupaţi de prima problemă şi explic de ce: dacă nu rezervăm acum acest teren pentru şcoală, în zona Nufărul în anii următori n-o să mai avem unde construi spaţii de destinaţie şcolară", a spus primarul.

Bolojan a afirmat că arondarea şcolii va fi făcută de viitorul Consiliu Local, când aceasta va fi finalizată, şi asta doar cu aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.

"Să rezervăm acestă locaţie pentru destinaţie şcolară, să facem studiul de fezabilitate ca să putem proteja terenul, pentru ca în anii următori, în funcţie de dinamica oraşului, să finanţăm această investiţie. În ce măsură şcoala va fi la Ghibu sau Cantemir va depinde de Consiliul Local din viitorul ciclu electoral şi de Inspectoratul Şcolar", a spus ediul.

Ar putea să demoleze...

În plus, iritat de susţinerea acordată de social-democraţi Şcolii Dimitrie Cantemir, edilul a ameninţat voalat cu demolarea unui corp al acestuia.

"Nu trebuie să ocolim şi faptul că un corp de clădire care ţine de şcoala Dimitrie Cantemir, din zona bulevardului Catemir colţ cu Muntele Găina, arată destul de rău. Poate ar trebui să luăm în calcul demolarea lui, retragerea pe un aliniament corespunzător şi construcţia unei benzi pentru viraj la dreapta", a spus edilul.

În final, proiectul de hotărâre a fost adoptat cu voturile exclusive al reprezentanţilor PNL, în vreme ce reprezentanţii UDMR s-au abţinut de la vot, iar social-democraţii au votat împotrivă.