Examenul de Bacalaureat a debutat, luni dimineaţă, în toate cele 47 de centre de examinare din judeţul Bihor.

În total, 4.375 de elevi din clasa a XII-a sau absolvenţi din ani anteriori s-au înscris la probele de competenţe, care, în premieră, se ţin pe parcursul anului şcolar. Din promoţii anterioare, sunt 601 de tineri înscrişi.

Potrivit profesorului Claudiu Damian, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, la proba A, de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba română s-au înscris 3.482 de tineri, la proba B (de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare în limba maternă) – 528 de tineri, din care 498 vor susţine proba în limba maghiară, 16 în germană şi 14 în slovacă, iar la proba C (de evaluare a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională) sunt înscrişi 3.568 de candidaţi. În fine, la proba D (de evaluare a competenţelor digitale) sunt 3.184 de înscrişi.

Probele se vor susţine între 12 şi 22 februarie, timp în care elevii din clasa a XII-a nu vor face cursuri. Pentru a promova probele de competenţe, tinerii trebuie doar să se prezinte la aceste examene, fiind consideraţi admişi indiferent de calificativul pe care îl obţin.

IŞJ Bihor: Nimic ilegal

Modificarea realizată de fostul ministru al Educaţiei, Liviu Marian Pop, care printr-un ordin de ministru a stabilit ca probele de competenţe să aibă loc în luna februarie, după ce în anii anteriori s-au ţinut după încheierea cursurilor la clasele de-a XII-a, a atras şi critici, în ciuda faptului că asociaţii ale părinţilor şi ale elevilor s-au declarat mulţumiţi de această schimbare.

Deputatul PNL Florica Cherecheş a arătat duminică, printr-un comunicat de presă, că susţinerea acestor probe este ilegală în timpul anului şcolar, dar şi că nu se ştie ce se va întâmpla cu tinerii din clasa a XII-a care, deşi promovează examenele de competenţe, rămân corigenţi sau repetenţi.

Purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor precizează însă că răspunsurile se găsesc în Legea Educaţiei, actualizată. "În Legea Educaţiei Naţionale, la articolul 78, alineatul 7, se precizează că evaluările A, B, C şi D prevăzute la articolul anterior, 77, alineatul 4, se organizează şi se desfăşoară la nivelul unităţii de învăţământ, în timpul anului şcolar, pe parcursul semestrului al II-lea, în faţa unei comisii prezidate de directorul unităţii de învăţământ şi numite prin decizie a inspectorului şcolar general, în condiţiile stabilite prin metodologie specifică", a declarat Damian, luni, pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, dacă nu vor promova clasa a XII-a, tinerii nu vor putea susţine probele scrise ale Bacalaureatului, indiferent că au fost admişi la probele de competenţe sau nu.

"Cei care au susţinut probele de competenţe şi nu finalizează anul de studiu se vor putea înscrie într-o altă sesiune a examenului de Bacalaureat Naţional, urmând ca aceste competenţe să fie recunoscute. Prin urmare, elevii se vor folosi de aceste certificate în sesiunile viitoare la care participă", a mai declarat Damian.