Pentru că unele facultăţi orădene au rămas fără reprezentanţi în forul legislativ suprem, fie pentru că au demisionat, fie pentru că, în cazul studenţilor, au absolvit cursurile, Senatul Universităţii se pregăteşte de alegeri. Astfel, profesori şi studenţi deopotrivă sunt chemaţi la urne, pe 27 noiembrie, pentru a alege un senator profesor şi alţi 7 studenţi.

Mai precis, cadrele didactice şi cercetătorii Universităţii vor trebui să aleagă un reprezentant din partea Facultăţii de Protecţia Mediului. În cursă s-au înscris doi dascăli ai facultăţii, Adela Venter şi Cristian Domuţa, însă, conform regulamentelor universitare, nu doar colegii din facultate îi votează, ci toţi universitarii titulari.

Astfel, sunt aşteptate la vot toate cadrele didactice, chiar dacă nu-şi cunosc colegii dintre care trebuie să aleagă un senator.

De asemenea, în aceeaşi zi, studenţii orădeni trebuie să-şi voteze reprezentanţii din partea facultăţilor de Ştiinţe Economice, Istorie, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Litere, Teologie, respectiv Geografie, Turism şi Sport. La fel ca în cazul profesorilor, viitorii studenţi senatori, chiar dacă reprezintă o facultate, trebuie să adune voturi de la colegii din toată Universitatea.

Acest sistem de vot presupune că şi cvorumul pentru primul tur de scrutin este mare, aferent jumătate plus unu din numărul total de cadre didactice al Universităţii, aproape o mie, respectiv din numărul total de studenţi, circa 18.000. Cel mai probabil, cvorumul nu va fi atins la primul tur de scrutin, aşa că universitarii vor fi rechemaţi la vot şi pe 29 noiembrie.