Senatul Universităţii din Oradea s-a reunit luni, dar de la distanţă. Din cauza măsurilor restrictive impuse în România, senatorii s-au „întâlnit” prin videoconferinţă, pentru prima oară în istoria forului.

Membrii Senatului s-au văzut prin intermediul aplicaţiei de videoconferinţă Zoom şi au votat prin platforma Moodle a Universităţii, pe care profesorii o folosesc şi pentru a le da studenţilor orădeni cursurile. „Şedinţa a decurs foarte bine, toţi colegii s-au adaptat condiţiilor acestui mod de comunicare”, a declarat preşedintele Senatului, Aurel Căuş, marţi, pentru BIHOREANUL.

Una din deciziile luate a vizat alegerile pentru viitorul rector al instituţiei, care au fost amânate. Primul tur de scrutin era programat pentru data de 21 aprilie, dar cum România este în stare de urgenţă din cauza pandemiei de Covid-19 şi nu se ştie când se vor ridica restricţiile, senatorii au decis să suspende procesul electoral.  

„Senatul a fost obligat să amâne pe moment turul de scrutin pentru alegerea rectorului. În funcţie de evoluţia stării generate de pandemie, vom reprograma turul I, cu vot prin prezentare directă într-un termen rezonabil, iar dacă situaţia se păstrează pentru prea mult timp vom încerca să identificăm o variantă de a alege rectorul care să respecte în acelaşi timp restricţiile impuse pe perioada pandemiei”, a precizat Căuş.

Aşadar, deocamdată, singura certitudine este că alegerile nu vor avea loc în aprilie, iar la conducerea Universităţii va rămâne prorectorul Gabriel Bendea, care de la 1 martie este şi ordonatorul de credite al instituţiei, după ce fostul rector Constantin Bungău a demisionat. Aşa cum BIHOREANUL a scris, Bungău este şi singurul universitar care şi-a depus candidatura la rectorat.

Totodată, în şedinţa de luni, Senatul a votat şi amânarea alegerilor pentru stabilirea reprezentantului studenţilor în Consiliul de Administraţie al Universităţii. Doritorii pot să-şi trimită dosarele de candidatură prin e-mail între 6 şi 10 aprilie, dar primul tur de scrutin, programat iniţial pentru 22 aprilie, a fost şi el suspendat, tot fără a se stabili o nouă dată.

Citeşte pe această temă şi articolul:

De unul singur: Constantin Bungău este unicul candidat la alegerile pentru rectoratul Universității din Oradea