Ministerul Educaţiei a publicat vineri seară rezultatele obţinute în sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat, iar pentru judeţul Bihor nu sunt defel măgulitoare.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, doar 23,58% dintre candidaţi au promovat examenul, un procent mai mic decât în toamna anului 2017, când 26,11% dintre absolvenţi au obţinut mediile minim.

Din cei 1.251 de absolvenţi de liceu care s-au prezentat acum la Bacalaureat, doar 295 au medii de minim 6. În schimb, 949 de candidaţi au fost respinşi, 243 cu medii între 5 şi 5,99, iar restul cu medii mai mici de 5. Alţi 295 de tineri s-au înscris la examen, dar nu s-au mai prezentat, iar şapte au fost eliminaţi, pentru că au încercat să copieze.

Îngrijorător este şi că niciun candidat din Bihor n-a reuşit să ia măcar media 9. Cea mai mare medie din judeţ a fost de 8,4, obţinută de o absolventă a Liceului Tehnologic nr. 1 Şuncuiuş, Delia Paşcalău. Ea este urmată în clasamentul judeţean de Csomos Csilla, de la Colegiul Naţional Iosif Vulcan Oradea, cu media 8,33, şi de Cosmin Marge, de la Liceul Teologic Penticostal Betel Oradea, cu media 8,26.

Candidaţii nemulţumiţi de rezultate pot depune contestaţii sâmbătă, între orele 12 şi 16, iar în 6 septembrie vor fi afişate rezultatele finale la centrele de concurs.