Şedinţa Senatului Universitar de luni l-a avut ca invitat pe primarul Ilie Bolojan, care s-a dus în faţa forului legislativ pentru a lămuri dacă senatorii îşi dau sau nu acordul ca Primăria să construiască un cămin în campus.

Aşa cum se ştie, Consiliul Local Oradea a aprobat deja protocolul care prevede investiţia în campusul universitar, dar senatorii au avut obiecţiuni. Mai precis, în luna octombrie, ei au votat protocolul de principiu, precizând că înainte de declanşarea lucrărilor trebuie obţinut acordul proprietarului terenului cu pricina, adică Ministerul Finanţelor, confirmat printr-o hotărâre de Guvern. De asemenea, senatorii au cerut ca protocolul să prevadă explicit că, după finalizarea lucrărilor, căminul va trece în subordinea Universităţii pentru o perioadă nedeterminată.

În replică faţă de această decizie, primarul Ilie Bolojan a transmis Universităţii, în scris, că legea nu permite predarea unei clădiri pe perioadă nedeterminată, propunând formula "minim 20 de ani", considerată echitabilă. De asemenea, documentul iscălit de Bolojan arată că Universitatea este administrator al terenului, aşa că "considerăm că nu se impune necesitatea obţinerii autorizaţiei exprese prin hotărâre de Guvern".

Universitatea să ceară acordul Ministerului

Pentru a debloca această situaţie, Senatul l-a invitat luni, la şedinţă, pe primarul Ilie Bolojan. Cu acest prilej, edilul a precizat că obţinerea unei HG este o procedură de durată, iar această condiţie impusă de senatori ar putea duce la pierderea proiectului.

"Universitatea din Oradea nu este proprietarul terenului, ci doar administrator, adică un fel de chiriaş. Nu poate chiriaşul să decidă lucrări pe terenul proprietarului. Domnul Bolojan a explicat că obţinerea unei hotărâri de Guvern durează foarte mult şi se poate pierde proiectul. Noi nu contestăm asta, dar nici nu ne putem asuma o decizie la limita legalităţii sau poate dincolo de ea", a declarat luni, pentru BIHOREANUL, preşedintele Sorin Curilă.

După aproape două ore de dezbatere pe această temă, decizia Senatului a fost că protocolul, într-o formă avizată de juriştii Universităţii, va fi repus pe masa senatorilor, la şedinţa din luna ianuarie. De asemenea, senatorii au cerut ca Universitatea să contacteze Ministerul Finanţelor, pentru a obţine acordul pentru acest protocol.

Şedinţă fără cvorum

Acest deznodământ al discuţiilor n-a fost pe placul mai multor senatori, care au cerut ca subiectul să nu fie amânat, ci Curilă să supună votului asocierea cu Primăria, iar ei să decidă dacă vor sau nu să-şi asume acest protocol, în aceste condiţii.

"Preşedintele nu a fost de acord, nu a supus votului propunerea noastră, aşa că am fost mai mulţi care am părăsit şedinţa. Prin plecarea noastră, am înţeles că n-a mai fost cvorum", a declarat pentru BIHOREANUL un senator.

Potrivit acestuia, cea mai bună variantă ar fi fost ca Senatul să voteze asocierea şi să-l desemneze pe rectorul Constantin Bungău responsabil pentru îndeplinirea procedurilor legale, variantă de altfel propusă de vicepreşedintele Senatului, Cristian Grava. "Colegul Grava a propus această soluţie, cred că cea mai bună, dar preşedintele Curilă nici măcar n-a supus-o votului. A lăsat impresia că pur şi simplu vrea să blocheze proiectul", a mai spus senatorul.

Curilă recunoaşte că mai mulţi colegi ai săi au părăsit şedinţa, dar spune că nu putea supune la vot niciun document, dat fiind că în cele două ore de dezbateri s-au spus mai multe propuneri şi idei.

"Le centralizăm, cerem avizul juriştilor şi supunem votului în şedinţa din luna ianuarie. Până atunci, rămâne valabil acordul dat în octombrie", a spus Curilă, considerând că Senatul nu blochează proiectul. "Universitatea putea să demareze procedurile de un an, de când se ştie despre acest proiect", a declarat preşedintele, lansând astfel săgeţi către rectorul Bungău şi conducerea executivă a instituţiei.

Pentru că şedinţa a rămas fără cvorum, Curilă a convocat o nouă întrunire pentru marţi, în care să se dezbată punctele de pe ordinea de zi de luni.