Dezvăluirile BIHOREANULUI despre intenţiile părinţilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu de a-i cadorisi pe profesorii copiilor lor absolvenţi, oferindu-le inclusiv carduri alimentate cu bani, a fost subiectul emisiunii "Vocile Bihorului" de marţi a Digi24 Oradea. Invitată în emisiune, autoarea articolelor care a inflamat spiritele, jurnalista Adriana Totorean, a avut un schimb de replici cu directorul Colegiului Gojdu, Florin Nicoară, care a intervenit telefonic.

În emisiunea lui Bogdan Băcilă, Adriana Totorean a explicat cum dezvăluirile au pornit de la reclamaţia unui părinte de copil dintr-o clasă a XII-a de la liceu, care a furnizat şi proba cheltuielilor bugetate pentru absolvire, ce mergeau de la cele uzuale, legate de organizarea festivităţilor, până la excese precum cadouri, carduri cu bani sau decontarea taxiurilor cu care profesorii urmează să meargă la bachete.

"Să primească pe card un profesor 800 de lei este deja o formă de şpagă. Adică nu îi mai dăm bani în plic, îi dăm pe card", a spus ziarista, amintind că, dacă ar fi în vigoare codul etic al personalului didactic, aflat în fază de proiect, publicat pe site-ul Ministerului de mai bine de un an, această practică ar fi sancţionată ca o acţiune ilegală.

Alina Bădulescu, preşedinta comitetului de părinţi al unei clase de la Colegiul Gojdu, nu a negat existenţa unor asemenea practici, dar s-a arătat deranjată, în intervenţia telefonică, de generalizarea pe care ar fi făcut-o BIHOREANUL, şi care aruncă o pată asupra întregului liceu, în condiţiile în care nu toate clasele au prevăzut strângerea unor asemenea fonduri. Bădulescu a apreciat cheltuiellile care privesc festivitatea de absolvire şi banchetul, unde profesorii au statut de invitaţi, ca fiind "normale", dar "ceea ce e în plus, cadouri, carduri, bani de taxi, nu mi le asum".

Întrebată de Bogdan Băcilă dacă crede că asemenea practici de cadorisire vor dispărea, Adriana Totorean a răspuns că probabil nu, câtă vreme cadrele didactice, părinţii şi elevii nu îşi asumă anumite standarde morale, preferând să nege realitatea. "Tabelul pe care l-am publicat era cunoscut în şcoală. Faptul că ei neagă nu înseamnă că problema nu a existat. Niciun profesor nu a venit să recunoască că aşa a fost şi să spună că vor schimba ceva. Mă tem că nu scăpăm de asemenea practici", a spus jurnalista.

Un moment interesant l-a constituit intervenţia telefonică în emisiune a directorului Colegiului Gojdu, Florin Nicoară, care s-a arătat şi el deranjat că din articolele BIHOREANULUI s-ar putea înţelege că e vorba nu de o singură clasă a XII-a, ci de o practică generală, şi a încercat să arunce în derizoriu dezvăluirile ziarului.

"Dacă s-a hotărât la o clasă să se cumpere nu ştiu ce pentru profesori, şi era un pericol aşa de mare, trebuia să îi dea eventual pe acei profesori în ziar. Aşa numai, că vine un părinte... S-a împroşcat o instituţie întreagă cu noroi pentru un tabel... Nu trebuia asociată şcoala cu o clasă. Eu dacă mă duc să spun despre Popescu că mâine ia şpagă un milion de euro, dă mâine la ziar? Este o acuzaţie pentru viitor", a spus profesorul.

Legat de fondul problemei, şi anume obiceiul de a da atenţii profesorilor, Nicoară a folosit aceeaşi tehnică a bagatelizării: "Nu ştiu dacă s-au dat vreodată carduri la Gojdu, eu nu am luat, nimeni nu mă poate acuza. Nu ştiu ce cadouri s-au dat, eu nu sunt adeptul cadourilor... Sunt absolut de acord că nu trebuie să se dea cadouri, dar trebuie să definim cadourile. Dacă îi dă o floare? Sau un pix? Dacă mă duc la festivitate şi mă dă la ziar, că am fost pe banii părinţilor?".

Mai mult, directorul a spus că părinţii clasei a XII-a despre care a scris ziarul i-au mărturisit că respectivul tabel Excel de cheltuieli "nu îi reprezintă" şi nu este decât "un draft", deci "e o cale lungă de la ce scrie în tabel până la a se întâmpla acele lucruri", iar ziaristul ar fi trebuit să le urmărească pas cu pas, pentru a vedea dacă se produc sau nu.

Adriana Totorean l-a pus la punct pe director, făcându-i diferenţa dintre jurnalist şi procuror şi amintindu-i că ziarul a scris despre intenția părinţilor tocmai pentru a descuraja asemenea practici. "Duceţi discuţia în direcţia care vă convine. Datoria mea ca jurnalist nu era să aştept ca fapta să se petreacă şi să scriu: "uitaţi ce s-a întâmplat la Gojdu!"... Nicio secundă nu aţi stat să verificaţi ce am scris, ci v-aţi lamentat şi le-aţi spus copiilor că nu mergeţi la banchet... Eu am cerut normalitate, am cerut doar ca profesorii să nu primească acele carduri gata alimentate cu bani", a spus jurnalista.

Vezi întreaga dezbatere în înregistrarea de mai jos!