Peste 400 de studenți și profesori s-au adunat, joi, în sala Aula Magna a Universității din Oradea, pentru a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri. 

Evenimentul a început în mod tradițional, Corul Facultății de Arte interpretând Imnul național și Gaudeamus igitur. Tot studenții de la Arte au reprodus, apoi, melodii din folclor, între care „Doina” lui Sabin Drăgoi și „Răsunet de la Crișana”.

Cântecele patriotice s-au dovedit, însă cele mai apreciate. „Un cântec istoric”, „Noi suntem români” și „Măi române, românaș” au făcut publicul să aplaude pe ritm.

Cei prezenți în Aula Magna au mai putut asculta poezii recitate de două studente ale Facultății de Litere și discursuri cu teme istorice.

Istoricul și profesorul universitar Gabriel Moisa le-a vorbit celor prezenți despre importanța țăranilor la Marea Unire. „În aparență, unii credeau că țăranii nu știau ce se întâmplă în Europa în 1917. De fapt, ei erau foarte conștienți. Ca dovadă în acest sens avem crucea de la Rieni, unde o femeie rămasă văduvă a scris pe piatra de mormânt a soțului său «Mort în bătaia cea mare de la spargerea lumii»”, a spus el.

De asemenea, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, prof. Ioan Horga, a mai vorbit despre contextul internațional al realizării acestei uniri din 1918.

Programul s-a încheiat cu Corul Facultății de Teologie, care a interpretat mai multe colinde.

Mădălina Sim
studentă