Cercetătorii Universităţii din Oradea vor învăţa cum să devină antreprenori, ba chiar vor și primi bani pentru asta.

Prin proiectul Smartdoct, derulat pe fonduri europene, Universitatea vrea pe de-o parte să crească numărul absolvenţilor de studii doctorale şi postdoctorale care devin antreprenori, iar pe de alta să îmbunătăţească rezultatele ştiinţifice ale şcolilor doctorale orădene.

Eforturi răsplătite

Concret, 80 de doctoranzi şi 35 de cercetători de la programe postdoctorale vor fi selectaţi pentru a face parte dintr-un grup ţintă. Ei vor beneficia apoi de servicii personalizate de mentorat, consiliere şi orientare profesională, vor participa la un curs acreditat de antreprenoriat, la workshop-uri pe teme conexe antreprenoriatului şi cercetării ştiinţifice.

În plus, a explicat managerul de proiect, Adrian Hatos, doctoranzii şi cercetătorii vor avea parte şi de beneficii materiale. Mai precis, doctoranzii vor primi o bursă lunară de 300 de euro, iar cercetătorii postdoctorali de câte 460 euro. De asemenea, cele mai bune planuri de afaceri întocmite în urma cursului de antreprenoriat vor fi premiate, iar cercetătorii vor primi bani şi pentru deplasări la conferinţe ori pentru publicarea de articole ştiinţifice.

"Se lucrează intens la o metodologie de selecţie a grupului ţintă, nu este uşor să selectezi cei 80 de doctoranzi şi 35 de cercetători postdoctorali în două serii, după criterii meritocratice, transparente şi corecte. În septembrie vom avea o conferinţă la care vom invita toţi doctoranzii Universităţii şi absolvenţii programelor postdoctorale, să le prezentăm proiectul în faza premergătoare selecţiei", a declarat Adrian Hatos.

Câştig dublu

Prezent la eveniment, rectorul Constantin Bungău a subliniat că vor putea face parte din proiect inclusiv cei care susţin admiterea la doctorat în această vară, ei urmând să fie cuprinşi în a doua serie de beneficiari. "Ne dorim să fie cât mai mulţi doctoranzi cu propria firmă. Nu derulăm acest proiect pentru ca ei să devină angajaţi, ci angajatori", a declarat Bungău.

Rectorul a subliniat că încurajează astfel de proiecte, prin care doctoranzii sunt stimulaţi să cerceteze, iar palmaresul ştiinţific al Universităţii se îmbogăţeşte.

Directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat, Radu Ţarcă, a precizat că toate şcolile doctorale vor fi implicate în Smartdoct, astfel că toţi cei aproximativ 500 de doctoranzi ai Universităţii vor avea şansa să fie selectaţi.

Smartdoct are o valoare totală de 6,4 milioane lei, din care valoarea finanţată din bani europeni este de 5,4 milioane lei, şi se derulează în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, directorul instituţiei, Békési Csaba, precizând la conferinţa de lansare că se bucură să facă parte dintr-un proiect care are o abordare ştiinţifică, nu empirică, în stimularea angajărilor.