Colegiul Naţional Emanuil Gojdu împlineşte în această toamnă 100 de ani de existenţă, prilej cu care Primăria şi conducerea şcolii au pregătit un amplu program de sărbătoare, anunţat joi, într-o conferinţă de presă.

Evenimentele vor avea loc între 29 septembrie şi 6 octombrie, majoritatea fiind programate în curtea colegiului sau în sălile de clasă. După cum a precizat directorul Florin Nicoară, în organizarea sărbătorii sunt implicaţi nu doar elevi, ci şi absolvenţi ai colegiului. "În total, în cei o sută de ani, au fost în jur de 20.700 de absolvenţi", a declarat profesorul. Din aceştia, se estimează că circa 12.000 sunt încă în viaţă.

Totodată, din informaţiile deţinute de director, din rândul absolvenţilor colegiului, 20 sunt sau au fost academicieni. "S-ar putea să fie mai mulţi, dar noi să nu ştim", a spus Nicoară.

Absolvenţi şi elevi

Primul eveniment din agenda sărbătorii este crosul "Aleargă cu Gojdu", care se va ţine în Parcul 1 Decembrie. Doritorii trebuie să se înscrie ca participanţi pe site-ul aleargacugojdu.com. În aceeaşi zi şi în acelaşi parc, de la ora 14, va avea loc şi un concert al trupei Mustang, a cărui manager este absolvent al colegiului.

Pe 30 septembrie, în şcoală vor avea loc mai multe expoziţii, iar o zi mai târziu sunt programate lansările de cărţi. Mai precis, va fi prezentată noua monografie a colegiului şi un volum cu 100 de gojdişti de prestigiu.

De asemenea, va fi lansat un istoric al şcolii, dar şi un număr aniversar al revistei şcolii, care funcţionează din anul 1937 şi este una dintre cele mai vechi reviste şcolare din ţară.

Ziua de 2 octombrie va fi dedicată elevilor gojdişti, care vor participa la diferite mese rotunde şi dezbateri, iar o zi mai târziu li se vor alătura absolvenţii şcolii care au devenit profesionişti în anumite domenii.

Cu Smiley în curtea şcolii!

Pe 4 octombrie vor fi lansate cărţi ale gojdiştilor şi vor avea loc festivităţi pentru elevii şcolii şi părinţi. În aceeaşi zi, de la ora 18, curtea Colegiului va găzdui un concert al trupei Mustang, iar apoi al lui Smiley. "Este un artist îndrăgit de tineri", a explicat directorul APTOR, Mihai Jurca.

O zi mai târziu, în Parcul 1 Decembrie va fi dezvelită statuia avocatului Emanuil Gojdu, iar după-amiaza şi seara sunt programate noi concerte: de la ora 16.30 al trupei Celelalte Cuvinte, al cărui solist, Călin Pop, este absolvent al şcolii, iar de la ora 18, al trupei Direcţia 5.

Concertele vor avea intrarea liberă pentru toţi orădenii, gojdişti sau nu. "Cu menţiunea că accesul va fi permis în limita spaţiului disponibil", a precizat Jurca. Onorariile artiştilor sunt plătite din suma de 150.000 de lei, pe care Primăria a alocat-o Centenarului Gojdu.

Centenar şi la "Oltea Doamna"

Pe 15 iunie 1919 s-a semnat actul de înfiinţare a Şcolii normale de băieţi, care a primit numele de Emanuil Gojdu un an mai târziu. Astăzi, colegiul are 1.170 de elevi şi 70 de cadre didactice.

Colegiul Gojdu nu este singura şcoală care celebrează centenarul în acest an. Tot în 1919, s-a înfiinţat Şcoala normală pentru fete "Oltea Doamna", care răspundea nevoii de educare a tinerelor fete din Bihor şi a devenit, în perioada interbelică, un fel de "soră" a Liceului de băieţi "Emanuil Gojdu".

Primăria Oradea şi conducerea şcolii pregătesc o serie de evenimente şi pentru sărbătorirea acestei şcoli, dar programul acestora nu a fost făcut public deocamdată.