Universitatea din Oradea a dat startul la cinci proiecte noi, finanţate printr-un fond de dezvoltare instituţională (FDI) anume lansat de Ministerul Educaţiei, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, rectorul Constantin Bungău.

Două din aceste proiecte vizează promovarea instituţiei. Mai precis, sub coordonarea prorectorului Ligia Burtă, universitarii orădeni vor merge în licee din patru judeţe vecine Bihorului, pentru a le prezenta elevilor facultăţile orădene şi facilităţile pe care le vor avea, dacă vor deveni studenţi aici. În plus, în cadrul proiectului, zece cadre didactice vor participa la traininguri anume concepute, pentru a deveni nişte promotori avizaţi ai instituţiei.

Universitatea a derulat un proiect similar şi în acest an universitar, iar 3.000 de elevi din judeţele Satu Mare, Sălaj, şi Maramureş au aflat despre oferta şcolii din Oradea. În noul proiect, cu un buget de 233.000 de lei, universitarii orădeni vor încerca să ajungă la cât mai mulţi adolescenţi din medii defavorizate, tocmai pentru a le oferi şi acestora şansa de a se informa despre învăţământul universitar.

Un al doilea proiect îl completează pe acesta, în sensul că, sub coordonarea prorectorului Eugen Macocian, se vor realiza materiale de promovare ale Universităţii. Multe din acestea vor fi dedicate însă tinerilor din străinătate. De asemenea, proiectul prevede şi stabilirea unor relaţii cu agenţi de marketing de la nivel internaţional, care să recruteze studenţi pentru Oradea, dar şi participarea la târguri şi alte evenimente din străinătate, bugetul alocat de Ministerul Educaţiei fiind de 260.000 de lei.

Tot cu bani de la Bucureşti, Universitatea din Oradea va investi în dotarea staţiunii pomicole cu echipamente şi aparate necesare analizelor de sol. Acest proiect, coordonat de conferenţiarul Radu Brejea, are o valoare de 280.000 de lei.

Al patrulea proiect pentru care Universitatea a obţinut finanţare, "Networking antreprenorial", are menirea să dezvolte spiritul antreprenorial al studenţilor şi, totodată, să conecteze societăţile antreprenoriale studenţeşti (SAS) din ţară. SAS au fost înfiinţate în mai multe universităţi din ţară, inclusiv la Oradea, dar nu sunt în legătură şi, de altfel, nu derulează foarte multe activităţi. Potrivit conferenţiarului Vasile Aurel Căuş (foto), coordonatorul acestui proiect în valoare de 256.000 de lei, studenţii orădeni vor avea ocazia să asculte antreprenori de succes şi, astfel, ar putea prinde curaj să deschidă la rândul lor o afacere.

În fine, cel de-al cincilea proiect câştigat de Universitatate asigură o finanţare de 240.000 de lei pentru continuarea cercetărilor în domeniul nanotehnologiilor. Acest proiect este coordonat de profesorul Simona Bungău.