Deputatul PNL de Bihor, Florica Cherecheş, acuză PSD că a creat haos şi degringoladă în şcoli, prin interzicerea programului "After School", odată cu apariţia Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar.

"Programul "After School", care funcţionează în Oradea de peste 15 ani, fiind o soluţie pentru părinţii care lucrează până la ora 17, a fost suspendat recent, fiind considerat o activitate interzisă, conform interpretării unui articol din noul Cod de etică pentru Învăţământul Preuniversitar. Astfel, Programul "After School", considerat a fi o formă de meditaţii cu propriii elevi, devine interzis", a declarat parlamentarul, conform unui comunicat de presă transmis marţi.

Nemulţumiri pe toate planurile

Dispariţia programului privat i-a bulversat pe părinţi, care nici nu primesc explicaţii clare şi care nici nu ştiu ce să facă cu copiii, odată ce termină orele la şcoală, mai susţine Cherecheş. Programul "Şcoală după şcoală", o variantă care, aşa cum şi BIHOREANUL a scris, a fost aleasă de mai multe unităţi de învăţământ, nu este o soluţie bună, pentru că unii directori pur şi simplu nu îşi doresc responsabilitatea gestionării banilor pe care părinţii îi donează în acest scop.

"Potrivit sesizărilor primite, organizarea programului "Şcoală după şcoală" a îngheţat în unele şcoli, după ce directorii au primit responsabilitatea directă a gestionării banilor, pentru că nu le e clar ce e permis şi ce nu", a mai spus Florica Cherecheş.

Apoi, a continuat parlamentarul, cadrele didactice sunt demotivate, pentru că nu vor mai câştiga aceleaşi sume de bani ca până acum. "Unii învăţători au şi anunţat că vor reduce din activităţi, şi vor pune accentul pe activităţile recreative, că nu vor mai face teme cu elevii, lucru care-i nemulţumeşte pe părinţi. Prin urmare, părinţii se văd în situaţia de a găsi soluţii alternative pentru a putea ţine copiii în siguranţă până vin de la serviciu. Pe de altă parte, unii părinţi au recurs la soluţia de a depune o plângere în contencios administrativ prin care solicită suspendarea Ordinului 4831/2018 prin care a fost aprobat Codul de etică, până la pronunţarea în ceea ce priveşte legalitatea lui", se mai arată în comunicatul deputatului.

Să lămurească Ministerul!

Aşadar, concluzionează parlamentarul, aceste schimbări, deşi aduc mai multă transparenţă, nu rezolvă problemele existente în învăţământ. Aceasta a mai spus că "singura grijă a Ministerului" o constituie "banii şi controlul lor, nu interesul suprem al copiilor şi părinţilor lor".

"Guvernul PSD, în foamea lui după bani, a mai găsit o sursă de unde poate încasa mai mult, şi bulversează încă o dată părinţii, cadrele didactice şi copiii, în plin an şcolar, fără dezbateri şi prezentarea noutăţilor, fără a dovedi respect pentru aceştia. Ca de obicei, schimbările în educaţie se întâmplă brusc, fără niciun avertisment, ceea ce duce la confuzie, interpretări diferite, multe eronate", a mai transmis Cherecheş.

În final, deputatul cere respect pentru cadrele didactice, înţelegere pentru părinţi şi preocupare pentru interesul superior al copilului, dar şi o soluţie unică pentru întreaga ţară, astfel încât directorii, părinţii şi profesorii să ştie ce au de făcut.

"Am solicitat Ministerului Eudcaţiei Naţionale explicaţii clare, astfel încât legislaţia în vigoare să nu aibă prevederi care se contrazic între ele şi aplicarea să se facă unitar pe tot cuprinsul ţării", se mai arată în document.