Două licee din Bihor, aflate la 60 de kilometri, lucrează împreună la un proiect Erasmus, coordonat de Centrul European pentru Integrare Socio profesională ACTA, Oradea.

28 de elevi de la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Oradea şi de la Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş din Beiuş vor merge la un training în Portugalia, unde vor dobândi competenţe digitale, antreprenoriale şi lingvistice în domeniul informaticii.

Proiectul "EUropean practical training for IT skills enhancement and career development, Proiect Erasmus+" este finanţat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+.

"Proiectul îşi propune să faciliteze tranziţia de la şcoală la viaţa activă a elevilor aflaţi în formare profesională iniţială prin dezvoltarea competenţelor şi abilităţilor practice în cadrul parteneriatului transnaţional România-Portugalia, în vederea conturării unui viitor profil de carieră şi integrării pe piaţa muncii", se arată într-un comunicat transmis de Liceul Vocaţional Pedagogic Nicolae Bolcaş.

Concret, vor fi selectaţi 28 de elevi de la cele două şcoli, cu vârste între 15 şi 17 ani, care vor merge în aceste stagii de formare în domeniul IT. Fiecare elev va petrece zece zile într-o şcoală din Portugalia, nenominalizată încă. "Ei vor reuşi cu siguranţă să dobândească nu numai un limbaj tehnic adecvat acestui domeniu, dar îşi vor îmbunătăţi spiritului antreprenorial prin dobândirea de cunoştinţe privind iniţierea unui start-up", se arată în comunicat.

Elevii de la Beiuş au fost deja informaţi despre această posibilitate, în cadrul unei întâlniri anume organizată. Reuniţi în amfiteatrul liceului, liceenii au urmărit cu interes prezentarea, au pus întrebări cadrelor didactice implicate în proiect şi au anunţat că îşi vor pregăti cu mare seriozitate CV-ul şi… chiar bagajul.