Şase elevi şi trei profesori de la Liceul Teoretic "Lucian Blaga" din Oradea au participat, în perioada 18-24 februarie 2019, la prima mobilitate din cadrul Proiectului Erasmus+ "Inclusion By Sports", proiect finanţat de către Uniunea Europeană. Alături de ei au fost elevi şi profesori din Suedia, ţara gazdă, Turcia şi Bulgaria.

Proiectul se adresează elevilor de gimnaziu şi liceu şi are ca obiective principale reducerea abandonului şcolar prin atragerea tinerilor la activităţi sportive organizate în cadrul şcolilor şi sporirea încrederii în sine.

De-a lungul celor cinci zile petrecute în Suedia, elevii şi profesorii au avut parte de numeroase activităţi legate de sporturile de iarnă.

Pe pârtia de la Edsbybacken s-au desfăşurat activităţi de ski alpin, snowboarding, plimbări cu snowmobilul, iar prin împrejurimile pârtiei s-a făcut ski fond şi plimbări prin pădure. Dacă pentru elevii şi profesorii români şi bulgari nu au fost curiozităţi deosebite, pentru cei din Turcia, care provin din regiunea Adana, aflată pe malul Mării Mediterane, surprizele au fost uriaşe. Unii dintre ei n-au mai văzut zăpadă şi şi-au pus schiurile în picioare pentru prima dată.

La Afta Ishal, patinoarul din comună, elevii au putut patina şi s-au familiarizat cu "bandy", un sport tradiţional suedez, asemănător cu hocheiul. Au urmărit un meci de bandy din campionatul local la Svenska Fönster Arena din Edsbyn şi un meci de floorbal în sala de sport a şcolii din Alfta.

Pe lângă activităţile sportive, elevii de la Liceul Lucian Blaga au participat la cursuri alături de gazdele lor. Au avut ocazia în acest fel să vadă cum se învaţă şi cum funcţionează şcoala în Suedia. De asemenea au participat la activităţi de socializare în cadrul clubului de tineret existent în şcoală.

Elevii de la Blaga au fost cazaţi la familii ale elevilor din Suedia şi au avut parte de o experienţă de neuitat. Şi-au exersat cunoştinţele de limbă engleză şi au legat prietenii cu elevii din toate ţările participante.

La întoarcere elevii au petrecut câteva ore la Stockholm, capitala Suediei, unde au vizitat, printre altele, Muzeul Nobel şi Palatul Regal.

Următoarea mobilitate a proiectului va avea loc la Oradea, în perioada 8-14 aprilie 2019, când partenerii vor fi majorete, vor face înot, gimnastică de întreţinere, căţărări alpine şi rafting, dacă timpul va permite.

Prof. Sandor Traier, coordonatorul proiectului