Alături de profesorii Cosmin Bogdan, Violeta Jăhăleanu şi Sándor Lilla-Adél, 30 de elevi de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu şi-au propus să promoveze 32 de biserici de lemn din Ţara Beiuşului.

Intitulat "Bisericile de lemn din Ţara Beiuşului – Tezaur arhitectural al judeţului Bihor", proiectul, finanţat prin programul Bursa Talentelor al Fundaţiei Comunitare Oradea, are drept obiectiv realizarea unui album fotografic cu aceste monumente, pentru a atrage atenţia asupra importanţei lor. Textele vor fi redactate de elevi, după ce vor face cercetare de teren şi vor culege mărturii ale loclanicilor.

Proiectul a fost lansat oficial marţi, în prezenţa a zeci de elevi şi profesori, a directorului şcolii, Iulius Timar, a episcopului ortodox al Oradiei, PS Sofronie, a protopopului de Beiuş, Marian Popa, a directorului Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, şi a directorului Muzeului din Beiuş, Cristian Ţoţa.

Timar s-a arătat onorat că este în fruntea unei şcoli "care îşi propune să păstreze valorile şi tradiţiile strămoşeşti", în timp ce Aurel Chiriac a arătat că a fost sceptic când a auzit despre proiect, deoarece bisericile de lemn din Bihor au fost protagoniste, de-a lungul anilor, în numeroase proiecte, dar fără finalitate.

"Aş dori ca acest proiect să fie unul de succes înr-adevăr, din perspectiva salvării sau conservării acestor monumente pentru eternitate", a declarat Chiriac. Arătând că în perioada interbelică, în Bihor, existau aproximativ 160 de biserici de lemn, iar acum mai sunt circa 50-60, directorul MŢC a subliniat pericolul în care se află aceste monumente. "Biserica de lemn a fost o casă a noastră, care ne-a găzduit mereu. Nu avem voie să minimalizăm importanţa acestor biserici ca monumente", a mai spus Chiriac.

Toţi cei prezenţi la lansare le-au promis elevilor că-i vor ajuta cu tot ce au nevoie, astfel încât demersul lor să fie cu adevărat eficient.