Ana-Maria Brânză, campioană naţională, europeană, mondială şi olimpică la scrimă, îşi face debutul literar.

Sportiva a scris o carte pentru copii, "En Garde", pe care o va lansa în Bihor, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Diosig. Evenimentul va avea loc pe 25 februarie, de la ora 12.15 şi va include un discurs motivaţional despre educaţia prin sport şi lectură, o demonstraţie de scrimă şi autografe pentru elevi. De asemenea, biblioteca şcolii va primi o donaţie de cărţi.

"Am ajuns campioană datorită ambiţiei şi a oamenilor din jurul meu. Acum e momentul să fiu eu însămi unul dintre acei oameni pentru alţi copii care se visează campioni. Iar campioni găsim în orice domeniu, nu doar în sport", a transmis Ana-Maria Brânză, potrivit unui comunicat de presă.

"En Garde!", un concept editorial de Alina Bâltâc cu ilustraţii de Gabi Toma, spune povestea ascensiunii uneia dintre sportivele de seamă ale României. Volumul, apărut la Curtea Veche Publishing, dedicat copiilor cu vârste între 8 şi 12 ani, reface drumul străbătut de Ana de la fetiţa poznaşă, cu genunchii veşnic juliţi, căreia toţi cei dragi îi spuneau Brânzica, la Ana, sportiva de elită, care reprezintă România cu cinste la competiţiile internaţionale şi îşi doreşte să participe şi la Jocurile Olimpice din 2020. Pentru a-i ajuta pe copii să înţeleagă mai bine universul scrimei, cartea cuprinde şi mici casete explicative cu informaţii, precum şi o serie de jocuri de cuvinte şi perspicacitate.

Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, în cadrul programului naţional de lectură "Cărţile copilăriei" iniţiat de Asociaţia Curtea Veche, şi desfăşurat în comunităţile agricole în parteneriat cu producătorul de îngrăşăminte minerale Azomureş. Din 2014 încoace, Asociaţia Curtea Veche oferă cărţi, dotează biblioteci şcolare, organizează cluburi de lectură şi ateliere "Narativ" în localităţile unde agricultura reprezintă poate singura şansă la un viitor mai bun. În Bihor, programul este sprijinit de patronul firmei Agroind Cauaceu, Dan Corbuţ.