Tinerii orădeni au şansa să înveţe gratuit bazele IT-ului! Oradea a fost inclusă în programul Generaţia Tech, realizat de comunitatea Digital Nation şi finanţat de Google, ceea ce înseamnă că aici se va fonda un campus digital.

"Mişcarea naţională de digitalizare ajunge şi în nord-vestul ţării, Oradea fiind cel de-al treilea oraş ales să participe în programul Generaţia Tech realizat de comunitatea Digital Nation. Trei oraşe româneşti au acces în acest prim an la programul de digitalizare gratuit oferit tinerilor români, proiect realizat cu o investiţie de jumătate de milion de dolari din partea Google.org. Oradea se alătură oraşelor Alba Iulia şi Piatra Neamţ, ca al treilea punct al campusului digital pe care comunitatea îl construieşte în ţară", se arată într-un comunicat comun al Primăriei şi Digital Nation.

Vestea este una bună pentru tinerii orădeni care au între 15 şi 24 de ani şi îşi doresc o carieră în sectorul digital. Ei sunt îndemnaţi să aplice pe site-ul Digital Nation la unul din cele două cursuri disponibile: IT Literacy, unde vor învăţa bazele administrării digitale şi toate aspectele necesare unui job digital la birou, respectiv Learn to Code, unde se vor preda bazele programării şi codarea aplicaţiilor web şi mobile basic.

"Fiecare specializare are o durată de 12 luni, la finalul cărora absolvenţii interesaţi sunt ajutaţi de echipa Digital Nation în găsirea de joburi digitale pe plan local. Specializările sunt disponibile complet gratuit participanţilor, iar programul urmăreşte dezvoltarea competenţelor digitale a peste 300 de tineri români în primul an de desfăşurare", se mai arată în comunicat.

Cursanţii vor învăţa după metodologia proprie Digital Nation, într-un mediu de lucru antrenant, cu platforme digitale familiare celor care utilizează reţelele social media şi îndrumaţi de specialişti din câmpul muncii.

"Am fost contactaţi de multe oraşe şi de mulţi actori din sfera privată, şi am primit foarte mult interes pentru Generaţia Tech. Oradea s-a departajat în cele din urmă ca având condiţii favorabile şi totodată o strategie la nivel de oraş care prioritizează digitalizarea, în sincron şi cu obiectivele comunităţii", a declarat Paul Apostol, fondator Digital Nation, citat în comunicat. Apostol a precizat şi că îşi doreşte ca de anul viitor să suplimenteze numărul oraşelor participante.

"Ne bucură selecţia oraşului nostru în programul Digital Nation - Generaţia Tech. Suntem convinşi că acest program se va integra în strategia locală "Realizează-te în Oradea!" (Make IT in Oradea), având scopul de a oferi o şansă reală tinerilor de a rămâne sau veni în Oradea. Creşterea competenţelor digitale şi intermedierea angajării în programe de stagii, joburi part time sau full time sunt măsuri concrete pentru dezvoltarea resursei umane locale", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Tinerii din Oradea care doresc să se înscrie la unul din cele două cursuri o pot face până în toamnă, pe site-ul comunităţii. Ulterior aplicării, aceştia vor parcurge o testare online simplă.