Studenţii Facultăţii de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei vor învăţa de acum şi într-un laborator modern, anume dotat de compania japoneză Nidec după "regulile" Industry 4.0, trendul actual de automatizare şi schimb de date din fabricile performante ale lumii.

Laboratorul chiar a primit numele Industry 4.0, iar luni, cu prilejul inaugurării lui, rectorul Universităţii din Oradea, Constantin Bungău, a explicat cât de important este ca studenţii să regăsească la şcoală tehnologii din acest curent de industrializare.

"Industry 4.0 este conceptul cel mai avansat azi, care se întâlneşte în orice fabrică care doreşte să facă performanţă. Studenţii noştri trebuie să fie pregătiţi pentru Industry 4.0, vom fi contemporani cu acest concept 10-20 de ani, apoi va veni o altă revoluţie. Pentru asta ai nevoie nu numai de teorie la tablă, ci de tehnică foarte avansată. O universitate, dacă îşi doreşte să facă performanţă, pe zona de Industry 4, trebuie să aibă la bază tehnică foarte avansată", a declarat Bungău.

În laboratorul cu pricina, a precizat Helga Silaghi, directoarea Departamentului de Ingineria Sistemelor Automate şi Management, studenţii vor găsi convertoare de frecvenţă, diferite tipuri de motoare electrice cu sisteme lor de control, encodere şi microcontrolere. "Acesta este un pas foarte important pentru o tranziţie mai uşoară a studenţilor de pe băncile facultăţii pe piaţa muncii", a precizat Silaghi.

Totodată, Adrian Buruiană, managerul departamentului de Inginerie din cadrul Nidec Oradea, care s-a prezentat ca fost absolvent al Universităţii din Oradea, a explicat că echipamentele instalate în noul laborator, la care vor putea lucra simultan 12 studenţi, acoperă cercetări în domenii diverse, precum electronică de putere ori teoria sistemelor. "Aceste demo keys-uri ne permit să atingem domenii care în mediul academic din România nu au fost mult elaborate. Putem construi configuraţii prin care să simulăm aplicaţii reale din industria de azi", a precizat Buruiană. Valoarea totală a investiţiei a fost de circa 20.000 de euro.

Rectorul Bungău a mai subliniat şi cât de eficient a fost parteneriatul cu compania, povestind că a discutat cu managerul general al Nidec Oradea, Jeff Ford, iar jumătate de an mai târziu laboratorul este inaugurat. "Studenţii nu solicită numai parte de teorie, ci şi parte de practică, care astăzi poate fi pusă în realizare prin tehnică avansată din domeniul aplicaţiilor din automatizări industriale, împreună cu firma Nidec", a precizat rectorul. La rândul său, Ford a precizat că se bucură că poate contribui la dezvoltarea studenţilor. "Este o plăcere să oferim acest suport Universităţii. Ne face deosebită plăcere să contribuim la dezvoltarea talentelor. Îi încurajăm pe studenţi să rămână acasă, în Oradea, să se alăture Universităţii", a spus managerul.

Pe de altă parte, studenţii au primit şi o altă veste bună: vor avea ocazia să acceseze burse acordate de Nidec. Florin Rojan, directorul executiv al Asociaţiei D’Apetresii, ONG partener al Nidec în derularea acestei investiţii, a anunţat că trei studenţi de la IETI vor primi burse lunare de câte 500 de lei, timp de zece luni. Detaliile despre modul de obţinere a acestor burse urmează să fie comunicate studenţilor.